Den farlige mannen i Kreml
Den russiske presidenten kan kanskje lure sin egen befolkning som stort sett må ta til takke med Putin-kontrollerte medier.
Nedskytingen av Malaysia Airlines flight MH17 er en av den sivile luftfartshistoriens mest vanvittige katastrofer.
Det har hendt også tidligere at passasjerfly har blitt skutt ned ved en misforståelse. Både Sovjetunionen og USA gjorde seg skyldige i slike fatale feil under den kalde krigen.
De to mest kjente tilfellene stammer fra 80-tallet. I 1983 skjøt et sovjetisk jagerfly ned en Korean Airlines-maskin og drepte alle ombord. Fem år senere traff en krysserrakett avfyrt fra et amerikansk marinefartøy et fly fra Iran Air. Heller ikke der overlevde noen.
Men ingen slike militære feilbedømmelser har krevd flere liv enn torsdagens nedskyting av flyet fra Malaysia Airlines. Hele 298 mennesker endte sine liv blant vrakdelene på den ukrainske landsbygda.
Katastrofen i Ukraina er også spesiell fordi den bidrar ytterligere til den nye, dramatiske nedkjølingen av forholdet mellom øst og vest som vi har sett de siste månedene.
Mye tyder på at det er separatistene i Øst-Ukraina som står bak nedskytingen. Russlands president Vladimir Putin kjemper med nebb og klør mot en slik forklaring på katastrofen. I stedet peker han på den ukrainske regjeringen som de ansvarlige.
– Denne tragedien ville ikke ha skjedd hvis det var fred i landet, sa Putin til CNN rett etter nedskytingen.
Men Putin unnlater svært beleilig å fortelle hvorfor det er ufred i Ukraina. Han sier ingenting om sitt eget ansvar for krigen som nå utkjempes i de østlige delene av landet.
Den russiske presidenten kan kanskje lure sin egen befolkning som stort sett må ta til takke med Putin-kontrollerte medier. Men han klarer ikke å bløffe oss som lever i den frie verden.
Vi vet hvordan uroen i Ukraina er en viktig brikke i Putins strategiske spill for å hindre ytterligere vestlig innflytelse østover. Vi vet at han hjelper opprørerne med våpen og rekruttering. Sannsynligvis har han også eget militært personell på plass inne i selve Øst-Ukraina, selv om han ikke vil innrømme det. Foreløpig.
Det var nemlig noe av det samme bildet vi så under det russiske ranet av Krim-halvøya tidligere i vår. Putin benektet lenge hardnakket at Russland var direkte involvert med soldater i konflikten på Krim. Da halvøya igjen var på russiske hender, var imidlertid tiden inne til å skryte av den innsatsen styrker fra Russland hadde gjort.
I helgen har de russiskvennlige separatistene gjort alt de kan for å hindre de internasjonale etterforskerne i å få tilgang til katastrofeområdet. Det har til og med blitt skutt mot observatørgruppen for å hindre dem i å utføre sitt arbeid.
Det er tydelig at opprørsgruppene har noe å skjule. Det har også Vladimir Putin.
Ansvaret må plasseres der det hører hjemme. Hos den farlige mannen i Kreml.