Meninger
Den humanitære krisen i Afghanistan må stoppes
Over halvparten av den afghanske befolkningen er rammet av akutt sult. Nå må Norge bruke sin plass i Sikkerhetsrådet for å bedre situasjonen i landet.
Vinteren har kommet til Afghanistan. I hovedstaden Kabul, som ligger i den nordlige delen av landet, er det ikke uvanlig at temperaturen synker ned til −20°C. Snøen ligger i flere måneder, og få afghanere forlater husene sine.
Men denne vinteren er ekstra hard. Nesten 23 millioner afghanere er rammet av akutt sult. Bankvesenet i landet står i fare for å kollapse, og har gjort import av livsnødvendige varer vanskelig. I tillegg har ikke staten penger, og mange offentlig ansatte har gått flere måneder uten lønn.
FN er svært bekymret for situasjonen, og i starten av januar ba de om 4,4 milliarder dollar for å dekke de humanitære behovene de neste 12 månedene. Dette er den største FN appellen noensinne.
I august tok Taliban over makten i Afghanistan, etter at de internasjonale styrkene trakk seg ut. Det førte til at det internasjonale samfunnet innførte en rekke økonomiske sanksjoner mot landet, og støtten til bistand ble trukket tilbake.
Men før jul ble FNs sikkerhetsråd enig om at Afghanistan skulle få et humanitært unntak fra disse sanksjonene. Dette vedtaket, Resolusjon FNSR 2615, gjorde at Kirkens Nødhjelp og andre organisasjoner kunne trappe opp den livsviktige humanitær innsatsen i Afghanistan.
Vi har nå pågående nødhjelpsarbeid i provinsene Samangan, Badakhshan og Kunduz og i Kabul.
Her bidrar vi med å gi husly og kontantutdelinger til internt fordrevne flyktninger. I tillegg deler vi ut tepper, telt og utstyr som isolerer mot kulde.
I 1979 startet Kirkens Nødhjelp et program med fokus på å hjelpe afghanske flyktninger. Arbeidet ble organisert fra vårt kontor i Peshawar i Pakistan. I 1996 ble det åpnet et kontor i Kabul. Siden den gang har vi arbeidet med å gi folk tilgang til rent drikkevann, sanitær- og hygienetjenester. I tillegg arbeider vi med klimasmart landbruk og å skape flere arbeidsplasser.
Nå er vår viktigste oppgave å hjelpe de menneskene som er hardest rammet av den humanitære krisen i landet, og gjøre dem bedre rustet til å overleve vinteren.
I Sikkerhetsrådet har Norge et spesielt ansvar for å sette søkelyset på den humanitære situasjonen i Afghanistan, og leder forhandlingene om et nytt mandat for FNs arbeid i landet.
Norge har valgt ut fire saker som landet prioriterer i Sikkerhetsrådet. Dette gir beskyttelse av sivile i konflikt og katastrofer, inkludering av kvinner, klimaendringer og fredsdiplomati.
Alle disse sakene er relevant i arbeidet med Afghanistan.
I Sikkerhetsrådet har Norge et spesielt ansvar for å sette søkelyset på den humanitære situasjonen i Afghanistan
Siden konflikten i Afghanistan ble innledet i 2001 har sivile afghanere blitt rammet hardt og flere tusen er drept. I dag er landet et av verdens fattigste og minst utviklede land, og det er de sivile som må betale prisen.
Etter at Taliban tok over makten i landet har kvinners frihet og rettigheter blitt begrenset. Kvinner og jenter får ikke gå på jobb og skole. Sist gang Taliban styrte landet, på 1990-tallet, skjedde det samme.
Klimaendringer rammer Afghanistan hardt. Tørken landet nå opplever er den verste på flere tiår, og har ført til dårlige avlinger. Nå står halvparten av befolkningen i landet i fare for å sulte.
Forrige uke møttes Norges ambassadør og Taliban i Kabul. Møtet var det første siden Taliban tok over makten i landet.
Denne uken besøker representanter fra ledelsen i Taliban Norge. Den humanitære situasjonen i Afghanistan er tema for møtet. I tillegg er det ventet at Norge vil snakke om kvinners rettigheter og menneskerettigheter i landet.
Selv om Norge ikke lenger gir bistand til afghanske myndigheter, men kun gjennom FN og andre organisasjoner, er en dialog med Taliban viktig for å kunne støtte afghanere og nå fram med hjelpen de trenger.
Skal vi klare å stoppe den humanitære krisen i Afghanistan, må alle land bidra.
Afghanistan vil være avhengig av internasjonal bistand i mange år framover, og det er viktig at vi får på plass en langsiktig plan for hvordan den skal brukes. I tillegg må det internasjonale samfunnet bli enig om betingelser for kvinners rettigheter, menneskerettigheter og internasjonal rett.
Norge, som medlem av Sikkerhetsrådet, har så langt gjort en god jobbe med å lede dette arbeidet. Blant annet gjennom Resolusjon FNSR 2615, som gir unntak fra de økonomiske sanksjonene mot Taliban, for å kunne gi humanitær bistand i Afghanistan. I tiden framover må Norge fortsette å lede dette arbeidet i riktig retning.