Kronikk
RETTIGHETER: Menn kan bli anklaget for blasfemi eller bli beskyldt for å ha begått kriminelle handlinger; de mister jobben og blir svekket i sin rolle som forsørgere og beskyttere av familien. Kvinner, derimot, utsettes for bortføring, sexslaveri eller trafficking, skriver Linda Askeland. Her marsjerer afghanske kvinner for å kreve sine rettigheter under Taliban-styret under en demonstrasjon i Kabul sist høst.
AP/NTB
Den skjulte forfølgelsen av kvinner er større enn vi aner
Da Sarah ble en kristen, satte familien ut rykter om at hun levde et umoralsk liv. Slik rammet de henne der det sved mest.
Sarah (navnet er endret av sikkerhetshensyn) kom fra et land i Nord-Afrika. Da hun valgte å forlate sin tradisjonelle tro for å følge Jesus, ble hun forfulgt av sin egen familie. Ikke ved vold, som man kanskje kunne tenkt, men ved at familien satte ut et rykte om at hun levde et løssluppent liv. Dermed ble hun rammet på en måte som var sosialt stigmatiserende og som var ødeleggende for henne som kvinne blant sine egne.
Sarahs historie er ikke unik – den ligner på historier som millioner av andre troende kvinner kan fortelle. Dette framgår av Åpne Dørers rapport, ‘Gender Report 2022’, som ble offentliggjort i februar i år, og som fokuserer på hvordan menn, kvinner og barn forfølges på ulik måte. Felles for mange av funnene når det gjelder kvinner, er at forfølgelsen skjer på en skjult og underliggende måte, og at den rammer det som anses som viktige verdier i kulturen – deres renhet, deres ærbarhet og deres kropp.
Siden 2018 har Åpne Dører fokusert på hvordan forfølgelsen rammer ulikt, og årets rapport er den femte i sitt slag.