EKSTREMIST: Den kjente lederen av den islamistiske ekstremistorganisasjonen Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, sitter på tiltalebenken i en av de mest interessante sakene angående ytringsfrihetens grenser her i landet på mange år.

Den vanskelige ytringsfriheten

Skal det være tillatt å lovprise Allah for vold, blod og død her i landet?

Publisert Sist oppdatert

En ung mann med fotsid kjortel og langt skjegg har denne uken møtt i Borgarting Lagmannsrett. Den kjente lederen av den islamistiske ekstremistorganisasjonen Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, sitter på tiltalebenken i en av de mest interessante sakene angående ytringsfrihetens grenser her i landet på mange år. Retten må ta stilling til følgende kompliserte spørsmål: Hvor ekstreme og voldelige må en religiøs ytring være før den ikke lenger er beskyttet av norsk ytringsfrihet?

LES: Oslo kan få muslimsk ordfører

Påtalemyndigheten har tatt ut tiltale for en rekke truende meldinger som Hussain har formidlet på Facebook og via epost. Flere av disse meldingene er allerede bedømt som straffbare av en lavere rettsinstans. Det gjelder blant annet de kjente forholdene der Hussain truet Nina Johnsrud og en annen journalist samt norske jøder.

Etter å ha skrevet i Dagsavisen om hvordan ekstreme islamister tar jegerprøven, fikk Johnsrud en epost fra Hussain. Der advarte han om at artikkelen hennes ikke var godt mottatt av «brødrene»: «Du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også. Med ord eller handlinger», skrev Hussain.

På Facebook kommenterte Profetens Ummah-lederen en annen artikkel der forstanderen for Det Mosaiske Trossamfund hadde etterlyst bedre politibeskyttelse av norske jøder. Hussains reaksjon var: «Jeg skal gi dem beskyttelse jeg. InshAllah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47. Disse svinene tilhører en okkupasjonsmakt, Israel, i tillegg har de okkupert vår moské, al-Aqsa. Ya Allah, få de skitne jødene ut av vår moske».

Hussain er allerede dømt for disse truslene i Oslo Tingrett. Borgarting Lagmannsrett skal kun avgjøre straffeutmålingen, som påtalemyndigheten har anket.

Da er de andre forholdene Hussain står tiltalt for betydelig kinkigere. For i de ytringene er det ikke Hussein selv som truer. I stedet hyller han terroraksjoner som andre har gjennomført og priser Allah for vold, blod og død.

I januar 2013 ble det Statoil-deleide gassanlegget i In Amenas i Algerie angrepet av militante islamister. Flere titalls personer, blant dem fem nordmenn, ble drept av terroristene. Ubaydullah Hussains Facebook-kommentar til myrderiene var følgende: «Måtte Allah belønne våre brødre med det største og beste Paradiset og drive fiender av islam ut av vårt land og utslette dem». Fire måneder senere ble den britiske soldaten Lee Rigby hugd ned og drept på åpen gate i London. En hel verden reagerte med avsky. Men Ubaydullah Hussain postet en Facebook-oppdatering om hvor fornøyd han var med mordet: «Gledelige nyheter fra England. Et terroristsvin fra det britiske militæret slaktet av våre modige brødre mens de ropte Allahu akbar».

Avskyelig? Ja. Smakløst? Definitivt. Men straffbart? Det er langt mer usikkert.

Oslo tingrett konkluderte i hvert fall med at norsk ytringsfrihet også omfatter den typen ekstreme uttalelser som de Hussain her kom med. Hadde han selv oppfordret til terror ville det medført straffeansvar. Men retten kom til at hylling av tidligere handlinger ikke medfører at avsender ansvarliggjøres for fremtidig vold og terror.

Vi var selv til stede i retten og kunne noe overrasket konstatere at advokat John Christian Elden brukte en Dagen-kronikk i sin argumentasjon for hvorfor hans klient Hussein burde frifinnes. Også vi tok her på lederplass avstand fra Gro Wenskes kronikk «De ugudelige skal utryddes fra landet». Men vi mener at Elden går altfor langt når han sammenligner Hussain og Wenskes ytringer. Forsvarerens bruk av kronikken illustrerer likevel på en interessant måte hvordan religiøse ytringer kan bli oppfattet i et sekularisert samfunn

Vi må vente 22. juni før dommen faller og vi får vite om Borgarting Lagmannsrett opprettholder tingrettens konklusjon. Vi mener det er gode grunner til å gjøre det.

Trusler skal straffes. Oppfordring til terror skal straffes. Men å straffe folk for deres meninger, hvor ekstreme de enn måtte være, det bør en rettsstat unngå.

Powered by Labrador CMS