Meninger

BROER: Musikk bygger bro ved å la folk uttrykke seg og sin kulturelle identitet, skriver Tor Kristian Birkeland.

Den verdensvide musikalske kirke

Publisert Sist oppdatert

HimalPartner er kjent for å ha bygget vannkraftverk i Nepal. Det krever ingeniørkompetanse, erfaring og ikke minst mye penger.

Vi har også lang tradisjon med å bygge broer, men ikke den type bro man kan se med øynene og kjøre en motorsykkel over. Vi har bygget broer fra menneske til menneske og fra hjerte til hjerte. Denne brobyggingen krever ikke så mye kompetanse annet enn empati og tilstedeværelse, og den koster ikke så mye penger.

Det er utsendingene som har vært våre viktigste brobyggere, men med tiden har de blitt stadig færre, både på grunn av økonomien i det og på grunn av strengere visumregler. Relasjonene som krever langvarig tilstedeværelse for å bygge opp tillit, blir vanskeligere å få til når man ikke kan være til stede over tid.

I forbindelse med kortere besøk, er det nyttig å knytte seg til arenaer eller aktiviteter hvor man gjøre noe sammen.

TOR KRISTIAN BIRKELAND: Generalsekretær i HimalPartner.

Musikk er en slik arena, og vi har begynt å utforske hvordan folk fra Norge og Nepal kan møtes på en jevnbyrdig og likeverdig måte gjennom musikk.

I høst gjennomførte vi en «musikkreise» i samarbeid med Lillehammer kirke. En gruppe fra Norge reiste og møtte musikere i Nepal og utforsket musikkens rolle som brobygger. De deltok i samtaler om global mental helse med våre partnere og ble kjent med en kristen menighet i Katmandu.

En del av opplevelsen var nepalsk kultur, historie og mattradisjoner. De opplevde yrende gateliv i Katmandu og spektakulære naturopplevelser i den rolige fjellandsbyen Dhulikel. Der ble de blant annet kjent med et prosjekt som startet med at kvinner organiserte seg og bidro til utvikling.

Tilbake i Katmandu spilte og danset de med barna på et dagsenter for barn med funksjonsnedsettelser. Reisen var en god anledning til å bli kjent med HimalPartners arbeid. Både innad i gruppen og i møte med nepalerne ble musikken limet som bandt fellesskapet sammen. Veien til folks følelser, verdier og historier ble kortere.

Musikk bygger bro ved å la folk uttrykke seg og sin kulturelle identitet. Musikkmøter kan bidra til å ta vare på og fremme tradisjonell musikk, men det åpner også for å ta imot nye impulser i møte med musikk fra andre kulturer. Ved å dele musikk på denne måten, kan folk lære om hverandres verdener og bygge empati og forståelse.

I en tid hvor vi kontinuerlig eksponeres for (glans-)bilder og videoer fra hele verden gjennom skjermene våre, er det viktig å ta vare på de ekte møtene mellom mennesker.

Powered by Labrador CMS