Leder
Derfor er det riktig å slippe Brunstad-menigheten inn
Brunstad Christian Church hører hjemme i den brede kristne familien i Norge.
Norges Kristne Råd har sagt ja til medlemssøknaden fra Brunstad Christian Church, trossamfunnet som er tidligere og bedre kjent under navnet Smiths Venner. Avgjørelsen på onsdagens rådsmøte i Lillestrøm kom til tross for at styret hadde anbefalt å ikke innvilge søknaden.
Vi ser på rådets avgjørelse som både viktig og riktig. Det kan man faktisk si uavhengig av de teologiske særstandpunktene til Brunstad Christian Church. For Norges Kristne Råd er nemlig ikke noe teologisk smakspoliti eller en religiøs overdommer. I dette ledende økumeniske organet i Norge er ikke læremessige forskjeller viktige, så lenge medlemskirkene holder seg innenfor den kristne bekjennelsen. Rådet skal ikke arrangere fellesmøter eller evangeliseringskampanjer, men representere norsk kristenhet overfor blant annet myndighetene.
Derfor skulle det grunnleggende sett være tilstrekkelig å besvare kun ett spørsmål for å kunne innvilge medlemskap: Er Brunstad Christian Church et kristent trossamfunn? Og det er det jo vanskelig å nekte for så lenge det er snakk om en bevegelse som anerkjenner de grunnleggende felleskirkelige trossetningene.
Etter vår mening hører dette spesielle norskproduserte internasjonale trossamfunnet absolutt med i det brede kristne fellesskapet her i landet. Ja, vi er klar over utfordringene knyttet til åpenhet, økumenikk og økonomi. Samtidig er vi imponert over utviklingen som har skjedd de siste årene. Brunstad har brutt ut av den mange tiår lange kirkelige isolasjonen bevegelsen har befunnet seg i. Medlemssøknaden i Norges Kristne Råd er det hittil klareste beviset på at trossamfunnet ønsker mer kontakt med den øvrige kristenheten i Norge.
Vedtaket om å slippe inn Brunstad Christian Church ble gjort med ganske knapp margin, selv om det store flertallet av medlemskirker sa ja. Som største trossamfunn i Norges Kristne Råd kontrollerer Den norske kirke en stor del av stemmene i et slikt rådsmøte. Det var derfor knyttet spenning til om deres negative holdning til medlemssøknaden kunne bli avgjørende.
Men heldigvis ble den tidligere statskirken til slutt stående ganske alene. Og det til tross for at kirkelige profiler som preses Olav Fykse Tveit, Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum og Mellomkirkelig Råds generalsekretær Berit Hagen Agøy alle kastet seg med tyngde inn i debatten og advarte mot å slippe Brunstad inn nå.
Det spilte nok en ganske stor rolle at det største frikirkesamfunnet til slutt valgte å skifte side. I sitt høringssvar i vår gikk Pinsebevegelsen imot å innvilge søknaden. Men etter de siste månedenes debatt og etter å ha hatt kontakt med Brunstad Christian Church, hadde pinsevennene gledelig nok endret syn.
Brunstad Christian Church har brutt ut av den mange tiår lange kirkelige isolasjonen bevegelsen har befunnet seg i.
Dermed er det bare å ønske Brunstad Christian Church hjertelig velkommen med i det offisielle økumeniske samarbeidet i Norge. Vi tror deres inntreden i Norges Kristne Råd kan virke positiv for begge parter, både for det nye medlemmet og for de øvrige kirkene. Ingen trossamfunn har godt av å stå helt alene. Og økt kontakt med andre kristne kan i seg selv vise seg å ha en modererende effekt.
Så tror vi også at norsk kristenhet trenger noe av den stå-på-viljen og oppdriften som preger Brunstad Christian Church. Oslofjord Convention Center på Brunstad i Vestfold, som bevegelsen har bygd, er et monument over offervillighet, fremtidstro og risikovilje.
For øyeblikket har Kristen-Norge ikke akkurat for mye av noe av dette.