Kommentar
Derfor velger Israel å sprenge Hizbollahs kommunikasjonsutstyr
De mystiske eksplosjonene i Hizbollahs sambandsutstyr tirsdag og onsdag har rammet terrorgruppen hardt. I mellomtiden flytter Israel styrker mot nord.
Over 4000 medlemmer av Hizbollah ble skadet tirsdag da deres personsøkere eksploderte. I etterkant har den libanesiske terrororganisasjonen beskyldt Israel for å stå bak.
Så langt har det vært taust fra israelske kilder om hvem som sto bak angrepet.
Onsdag ettermiddag kom det nye eksplosjoner i sedertreets land. Denne gangen var det walkie-talkies som gikk i luften og i skrivende stund, sent onsdag kveld, kommer det rapporter om nye eksplosjoner i Hizbollahs sambandsutstyr.
Kommando og kontroll
Selv om Israel ikke har tatt på seg ansvar for angrepene i går og i dag, peker alle indikatorer på at det er Israel som står bak.
Amerikanerne, som trolig har liknende kapasiteter, benektet tirsdag at de hadde noe med operasjonen å gjøre. Fra amerikansk hold ble det også vektlagt at de ikke visste noe på forhånd.
Dagens eksplosjoner kommer mens Hizbollah ennå ikke har kommet seg fra gårsdagens hendelser. Eksplosjonene i går har i stor grad gått utover offiserer i organisasjonen. Og dagens eksplosjoner skal angivelig ha rammet eliteavdelingen Radwan. Sammen utgjør dette et stort salg i det som på militærspråket kalles kommando- og kontrollelementene.
Ungarsk firma
Ulike internasjonale medier har det siste døgnet rapportert at det var et ungarsk firma som solgte personsøkerne til Hizbollah. Leveransen kom for omtrent fem måneder siden da Hizbollah var på jakt etter nytt samband fordi mobilnettverket trolig var penetrert av Israel. Samtidig kom det også en bestilling på walkie-talkies.
Det er ikke uvanlig at etterretningsorganisasjoner benytter såkalte stråselskap for å selge produkt til en motstander som kan gi en strategisk eller taktisk fordel.
Etter at Den andre verdenskrigen brøt ut drev britisk etterretning et stråselskap i Stockholm med forgreininger til Norge for å ramme svensk jernmalmeksport til Tyskland.
Hvis Israel vitterlig står bak er det sannsynlig at etterretningen har sett at Hizbollah har hatt et behov og tatt affære. Så langt er alt dette i hovedsak spekulasjoner i media, og det vil trolig gå mange år før det blir kastet lys over hva som skjedde de to dagene i september.
Beskylder Israel
Hizbollah var rakst ute med å beskylde Israel for å stå bak. I hvilken grad organisasjonen er rammet er vanskelig å stadfeste nå. Det har blitt lagt lokk på media i Libanon med tanke på å rapportere hvem og hvor mange som er skadet. Så langt har organisasjonen stadfestet ni drepte og 4000 skadde tirsdag og 14 drepte og 450 skadde onsdag. Det er grunn til å tro at tallene vil øke de kommende dagene.
På israelsk side har det blitt tatt grep i forkant av angrepet.
Det er flyttet tropper nordover, blant annet den 98. divisjon, som det siste året har operert i Gaza, men som i utgangspunktet var tiltenkt en krig mot Hizbollah i nord.
Divisjonen inneholder den såkalte kommando-brigaden som er spydspissen i den regulære israelske hæren. Denne enheten har vært sentral i operasjonen mot Khan Yunis i Gaza, som var ansett som et av de vanskeligste operasjonsområdene.
Hva nå?
Det er liten tvil om at operasjonene mot Hizbollah har vært meget vellykkede, sett fra israelsk side. Taktisk har organisasjonen blitt svekket, og det er et åpent spørsmål i hvilken grad den kan fungere om det skulle bryte ut en full krig mellom partene de kommende dagene.
Hvordan dette ville spille seg ut på det høyere, strategiske, nivået, er fremdeles usikkert. Organisasjoner som er organisert som gerilja skal i utgangspunktet kunne fortsette om lederskapet forsvinner.
De siste årene har Hizbollah mer og mer tatt form som en regulær hær og arabiske forsvar er ikke kjent for å gi lavere offiserer fritt spillerom på slagmarken. Det er veldig mye bruk av topp-ned, som vi kjenner igjen fra de fleste militærer i diktatur.
Alt i forrige uke sa Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, at situasjonen i nord skulle endres. I kveld sa statsminister Benjamin Netanyahu at: «Jeg har sagt at vi skal få innbyggerne i nord hjem – og det skal vi gjøre.»
Onsdag kveld er det fremdeles rolig i øvre Galilea, men det er naturlig nok flere soldater i området etter at det har blitt flyttet tropper hit. Med gårsdagens hendelser og dagens er det sannsynlig at oppgjørets time mellom Israel og Hizbollah er nær.
Det er fremdeles enkelt å manøvrere i Libanon etter sommertørken, og det er drøyt halvannen måned til regnet setter inn for fullt.
Spørsmål
Hvis det gis grønt lys til en invasjon fra Israels regjering er det også et spørsmål om hva målet for operasjonen vil bli. Denne uken ble det tilføyd i krigsmålene, som til nå har vært myntet på Gaza, at man skulle få folk hjem igjen i nord.
Om det blir målet er det naturlig å tenke at det vil bli en begrenset operasjon nord til Litani-elven på bakken, mens det israelske luftforsvaret vil ta seg av Hizbollahs langtrekkende raketter.
Men alt dette er spekulasjon.
Etter de to siste dagers eksplosjoner er det et åpent spørsmål om flere ting kan gå i luften uten at Israel går over grensen til Libanon med hærstyrker.
Det er til slutt også trolig at Israel venter et svar fra Hizbollah som skal gi landet det som romerne kalte casus belli, grunn til krig, et av dem vil være beskyting av israelske byer eller viktig infrastruktur. Men en ting skal være klart: Det har vært krig mellom Israel og Hizbollah langs grensen i snart ett år nå. De siste ukene har den libanesiske organisasjonen skutt mot steder som ikke er evakuert.
For de som analyserer krig og konflikt er det bare ett stort spørsmål igjen om krigen bryter ut. I hvilken grad har de to siste dagers hendelser svekket Hizbollah i en slik grad at de ikke klarer å styre sine tropper? Svaret for det vil man uansett ikke få før det skjer en ytterligere eskalering og hæren krysser grensen. Men med de to siste dagers hendelser er en ting klart: Ingen kjenner dagen eller timen, men nedtellingen har begynt.