For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Debatt

KANSKJE IKKE HER: Jeg har tenkt å kjøpe gård, og bli bonde i 2030, skriver Gunhild A. Stordalen. Her fra kulturlandskap i Nord-Torpa i Nordre Land kommune.

Derfor vil jeg bli bonde, Jenny Klinge!

Landet vårt er skapt for matvareproduksjon. Men vi trenger ikke la maten gå gjennom en dyrekropp før vi spiser den.

Publisert Sist oppdatert

Jenny Klinge og jeg har nok litt forskjellige ting i handleposen. Samtidig er jeg ganske sikker på at vi er enige om det viktigste: Norge trenger bonden, og vi må gjøre det bedre og mer attraktivt å være bonde.

Jeg har tenkt å kjøpe gård, og bli bonde i 2030. Det gjør jeg fordi vi må spise mer grønt, og da må vi produsere mer grønt selv. Både fordi transporten er klimafiendtlig, men også fordi vi må sørge for matvaresikkerheten.

Og da må bønder trekke sammen. Vi trenger ikke rangere krattskam mot kjøttskam, eller velge mellom å bare drive med husdyr, eller bare dyrke planter. Og som jeg har sagt mange ganger – på nynorsk: «Its not the cow but the how – and the how many!» (Det er ikke kua, men hvordan, og hvor mange.) Problemet, både for folkehelsa og planeten, er overforbruket av billig kjøtt i rikere land og befolkningsgrupper.

Powered by Labrador CMS