For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner

Du kan betale med vipps

Er du allerede abonnent?

KJØP

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Debatt

FØRSTE LUTHERANER: Blir joviale Tim Walz valgt til visepresident, vil han være den første lutheraner i USAs presidentskap noensinne. Foto: Matt Rourke / AP / NTB

Det amerikanske valget og demokratiets krise

Publisert Sist oppdatert

I mitt bidrag til Dagens I fokus-spalte i mars i år skrev jeg at det amerikanske presidentvalget hadde to kandidater som ikke var kvalifisert for oppgaven. Om den ene kandidaten skrev jeg at han var for gammel. Etter hvert ble det så tydelig for alle at han også ble nødt til å innse det selv og dermed trakk seg fra valget.

Om den andre kandidaten skrev jeg at han er en antidemokrat med fascistiske trekk som, om han vinner, vil bruke posisjonen til å forfølge motstandere, og, om han taper, vil benekte at valget har gått riktig for seg. Det har ikke skjedd noe i mellomtiden som tyder på at den observasjonen var mindre riktig og relevant enn den første, men denne kandidaten har ikke trukket seg.

Det som har skjedd i mellomtiden, er at det demokratiske partiet har fått både en presidentkandidat og en visepresidentkandidat som er kvalifisert for oppgaven i den forstand at de er dyktige politikere som respekterer demokratiske institusjoner og kan diskutere politiske spørsmål på en fornuftig måte.

Powered by Labrador CMS