«Det er ikke folkets krig i Sudan. Det er maktens og meningsløshetens krig.»
KOMMENTAR: Sør-Sudans befolkning er drevet inn i skuddlinjen, ofret av presidenten og hans rival, i en personlig og politisk maktkamp, skriver Anne- Marie Helland.
Nå er fortvilelsen stor blant et folk som håpet på varig fred da verdens yngste stat ble etablert for tre år siden.
For også i Sør-Sudan er folks høyeste ønske fred. Den blodige konflikten som nå truer med å rive landet fra hverandre, er ikke folkets krig. Men det er folket som lider.
Og kirken kjemper for forsoning. Krisen i Sør-Sudan har utviklet seg i et tempo ingen kunne forutse. Blodet begynte å flyte bare timer etter at verdens freds- og forsoningsikon, Nelson Mandela, var gravlagt. Nå er tusenvis på flukt, nye brutale overgrep skjer foran øynene på unge og gamle.
Akkurat nå skulle de som har flyktet sådd jordene sine. Så i tillegg til akutt nød, truer en hungerkatastrofe.
Kirkens Nødhjelp og andre hjelpeorganisasjoner arbeider med å dele ut nødhjelpspakker og sikre rent vann til Sør-Sudans fortvilte flyktninger.
Behovet for mat, vann og trygt tilholdssted er stort og økende. Diaréen som herjer kan bli dødelig, om ikke hjelpen kommer raskt fram.
Vi gjør det vi kan sammen med kirkepartnerne våre. Vi svikter ikke folket i Sør-Sudan nå.I over 40 år har Kirkens Nødhjelp arbeidet i Sør-Sudan. Vi har sett Afrikas lengste borgerkrig, og dens ofre, på nært hold.
Etter 20 års krig og to millioner døde mennesker ble fredsavtale inngått i 2005, selvstendighet for Sør-Sudan ble stemt frem av folket selv i 2011.
På veien til fred og demokrati hadde sør-sundaneserne støtte av Storbritannia, USA og Norge. Troikaen investerte mye prestisje, politikk og penger i fredsforhandlinger og tilblivelsen av den unge staten.
Det har Sør-Sudans hardt prøvede folk satt pris på. Nå truer den blodige konflikten med å rive landet fra hverandre.
Det hele startet med en spontan skuddveksling i en av regjeringshærens forlegninger etter at presidenten hadde beordret noen av sine soldater avvæpnet og umyndiggjort. Krigshistorien og de fra før underliggende etniske motsetningene i landet gjør at stridshandlingene og overgrepene nå følger fortidens oppgåtte spor.
Slik som uhyrlighetene nå øker i omfang og styrke, er det frykt for at dette kan bli en etnisk drevet borgerkrig.
Sør-Sudans befolkning er drevet inn i skuddlinjen, ofret av presidenten og hans rival, i en personlig og politisk maktkamp.
For president Salva Kiir, kjent for sin svarte cowboyhatt, kunne også ha blitt kjent som presidenten som gav fred, frihet og fremtid til sitt folk. Det ettermælet er han i ferd med å ødelegge.
Rivalen hans, tidligere visepresident Riek Machar, er klar til å overta embetet. Heller ikke han viser vilje til å skåne sitt folk i kampen om makten.
Slapp FN og verdenssamfunnet, med Norge og troikaen i spissen, Sør-Sudan av syne for tidlig? Burde vi ha sett dette komme, etter økende uro i de nordlige delene av landet?
Skulle FN ha lagt landet under administrasjon, slik enkelte har krevet? Nei, det ville vært selvmotsigende. Sør-Sudan fikk sin fredsavtale og løsrivelse, folket valgte sine ledere.
Da er det meningsløst for verdenssamfunnet å overstyre demokratiet, og overprøve folkets valg. Sør-Sudan er på vei gjennom en blodig øvelse for å lære å løse konflikter med andre midler enn våpen.
Kirkens Nødhjelp har respondert på den humanitære krisen med å bidra med nødhjelp der det er mulig.
I fraværet av troverdighet til et politisk system, har Sør-Sudans folk gjennom årene med borgerkrig støttet seg på kirken. Derfor har kirkelederne et solid mandat og en tyngde når de forsøker å tale politikerne til fornuft.
Fra krisens første fase har vi støttet kirkelederne i Sør-Sudan i deres samtaler med Kiir og Machar.
Daglig er vi i kontakt med biskoper og prester som intenst arbeider for at konflikten kan løses på fredelig vis, parallelt med fredssamtalene som har foregått i Etiopias hovedstad Addis Abeba. 8. april går årets fasteaksjon av stabelen.
Da går over 40.000 unge og voksne med bøsse for å samle inn penger til vårt arbeid. I år er alle katastrofene vi arbeider i fokus: Vi er der i katastrofen, og vi trenger deg! Nå trenger folket i Sør-Sudan våre bønner og vår støtte.
Dette er ikke deres krig. Det er maktens og meningsløshetens krig.