Leder
Det hadde vært bra om Svein-Magne Pedersen ville fortelle hva pengene går til
Før helgen kunne Dagen fortelle om pengestrømmen fra norske givere til helbredelsesevangelisten Svein-Magne Pedersens arbeid. Ut fra basen i Vennesla har Pedersen gjennom flere tiår stått for en omfattende virksomhet i både inn- og utland.
Han er mest kjent for helbredelsesmøter, hvor han selv med en imponerende utholdenhet ber for syke til langt på natt. Det er grunn til å berømme den nå 75 år gamle Pedersen for en sjeldent stor innsats i Guds rike.
Mange er de som har hatt stor glede av kontakten med ham. Som forkynner opptrer han som en klassisk evangelist, og som forbeder møter han den enkelte på en måte som har blitt og fortsatt blir verdsatt.
Samtidig har Pedersen til tider også vært en kontroversiell skikkelse. En som spesialiserer seg innen bønn for syke risikerer som regel det, siden troen på guddommelig helbredelse ikke deles av alle.
Men de senere årene har det også vært kontroverser knyttet til den økonomiske forvaltningen i stiftelsen Misjonen Jesus Leger, hvor Pedersen er både styreleder og daglig leder.
I 2018 fortalte VG om barnehjem i India, støttet av Misjonen Jesus Leger, men hvor det viste seg vanskelig å finne barnehjemsvirksomhet i det omfanget som stiftelsen fortalte sine støttespillere om.
I forrige uke skrev Dagen at bare en liten andel av de pengene Pedersens stiftelse sender ut av Norge faktisk går direkte til India. Dette står i kontrast til hvor fremtredende arbeidet i India er i stiftelsens egen omtale av eget arbeid i bladet Legedom.
Totalt sett samlet stiftelsen i rekordåret 2021 inn mer enn 15 millioner kroner fra norske givere. Så det er en betydelig omsetning i stiftelsen. Men ikke mer enn tre prosent av pengene som blir sendt ut av landet går altså til India.
Fremfor å strø om seg med negative karakteristikker hadde det derfor vært en fordel om Pedersen kunne fortelle om hvordan de faktisk disponerer pengene som giverne betror dem.
Siden 2018 dreier det seg om 800.000 kroner. I samme periode har 21 millioner kroner blitt sendt til Canada. Der har Misjonen Jesus Leger en søsterorganisasjon, hvor blant andre Pedersens to sønner er ansatt. De driver administrativt arbeid i MJL, men stiftelsen driver også et eget misjonsarbeid i Canada.
Et av de store spørsmålene i denne saken er hvor stor andel av pengene som blir formidlet videre fra Canada til India. Det har vi ikke innsyn i, på grunn av canadisk regelverk. Det hadde vært en fordel om Pedersen selv ville opplyse om dette.
Vi må legge til grunn at han ikke har noe å skjule. Derfor er det underlig at han har vært så lite villig til å opplyse om dette sentrale forholdet i saken. I stedet har han brukt egen Facebook-side og i Norge Idag til å spre en rekke ufordelaktige beskrivelser av Dagen og våre medarbeidere.
Det skulle være et gode at også kristen virksomhet blir gjenstand for journalistiske undersøkelser. Man kan med de beste intensjoner komme til å forvalte giveres midler på uheldige måter. Dette annullerer på ingen måte det gode arbeidet man ellers gjør.
Den som lever av innsamlede midler skulle ikke være redd for å fortelle åpent om egne disponeringer. Det handler om den tilliten man selv er avhengig av. Men det handler også om tilliten til andre aktører i samme bransje.
Derfor rammer Pedersens taushet flere enn ham selv, noe tidligere bistandsminister Dag-Inge Ulstein med rette har påpekt.
Fremfor å strø om seg med negative karakteristikker hadde det derfor vært en fordel om Pedersen kunne fortelle om hvordan de faktisk disponerer pengene som giverne betror dem.
Ut fra de tallene Dagens lesere har blitt kjent med, er det behov for å avklare om India har en større plass i Misjonen Jesus Legers markedsføring enn landet har i det faktiske arbeidet.