For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Debatt

IKKE SOM FØR: Den norske kirke er i dag venstreorientert, feministisk, engasjert av miljøvern og «den tredje verden», skriver Bernt Oftestad. Bildet: Arendal sentrum med Trefoldighetskirken bak til venstre.

Det kirkelige hamskifte – og kristensosialistene

Publisert Sist oppdatert

Det er skjedd et kirkelig hamskifte i Norge (Rune Slagstad). Den norske kirke er i dag venstreorientert, feministisk, engasjert av miljøvern og «den tredje verden». For førti til femti år siden var det annerledes. Endringen skyldes en prosess som begynte for lang tid siden. Kristensosialistene har formatert dens (foreløpige) avslutning.

På 1880-tallet ville professor Gisle Johnson redde Norge som en «kristen stat». Den politiske «radikalismens» omforming av stat, samfunn og kultur måtte stanses, mente han. Men størstedelen av det lavkirkelige vekkelsesfolket unnlot å gi ham støtte, trass i at han var den dominante lederen av indremisjonen.

Johnsons teologiske profil var tvetydig. Han var en konservativ bekjennelsestro lutheraner som fastholdt Grunnlovens lutherske statsreligion (Grl § 2). Samtidig var han moderne og gikk inn for organisert lekmannsarbeid innen statskirkens rammer. For Johnson var teologien et teoretisk uttrykk for den troende personlighetens bevissthetsliv. Den virkelig troende var fylt av vekkelsens omvendelses- og botserfaring som var forankret i Skriftens og bekjennelsens sannhet.

Powered by Labrador CMS