Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i Dagen.

Det nytter å klage

Gaza-debatten i Kringkastingsrådet og deres uttalelse om NRK-dekningen viser at det nytter å påpeke feil, mangler og skjevheter hos statskanalen.

Publisert Sist oppdatert

På to punkter er kritikken fra Kringkastingsrådet rimelig klar:

NRK har i for liten grad satt kritisk søkelys på Hamas sin rolle. Og i en tidlig fase av konflikten lyktes ikke kanalen godt nok med å skille propaganda fra dokumenterbar informasjon, konkluderer rådet.

Men i tillegg til selve uttalelsen er det viktig å merke seg mye av den kritikken som kom frem i debatten på møtet. Den er nemlig også et direkte resultat av den klagestrømmen som har kommet.

Kringkastingsrådet hadde invitert to innledere til å gi sitt syn på dekningen av den nylig avsluttede krigen.

Aftenpostens Kjell Dragnes valgte på generelt grunnlag å frikjenne NRK uten å gå direkte inn på anklagene som har blitt reist mot kanalen. Han konkluderte kun med at kritikken var «urettferdig og uholdbar» og at man ikke måtte «skyte på pianisten».

Da var det annerledes med Dagens Næringslivs Bjørn Gabrielsen. Han hadde forbredt en detaljert gjennomgang av sendingene og hadde funnet fire hovedproblemer.

Han mener at kanalen har « en usvikelig evne til å ignorere de store nyhetssakene» til fordel for omtale av den israelsk-palestinske konflikten. Gabrielsen beskyldte videre NRK for «kunnskapsløshet, fordommer og ønsketenkning» og for «blanding av reportasje og kommentar kombinert med fravær av analyse, særlig militærfaglig analyse».

Det fjerde problemet han hadde identifisert med NRKs Midtøsten-dekning var betydelig kortere. Det bestod av kun et navn. «Odd Karsten Tveit».

Gabrielsen mente at dette er en mann som «ikke burde dekke Midtøsten».

Gaza hets og sosiale medier

Sidsel Wold (NRK), Vebjørn Selbekk (Dagen), Conrad Myrland (MIFF), Håkon Borud (Aftenposten) og Per Arne Kalbakk (NRK) møttes 27. august i Litteraturhuset i Oslo til debatt over temaet «reportere i kryssild». Du kan se hele debatten i opptak her.

Kritisk til Gro Holm

Kringkastingsrådsmedlem Elin Ørjasæter hadde langt på vei samme oppfatning om NRKs mangeårige Midtøsten-korespondent.

Ørjasæter var også svært kritisk til Gro Holm, NRKs korrespondent i USA. Holm publiserte nylig et såkalt korrespondentbrev der hun prøvde å forklare hvorfor palestinske synspunkter angivelig kommer så lite frem i amerikanske medier. Ifølge NRK-Holm er det fordi jøder har en så dominerende makt i USAs medieverden.

Ørjasæter understreket hvor krenkende det er å påstå at mennesker ikke kan opptre som seriøse og uavhengige journalister eller medieeiere på grunn av sin religion og etniske opphav. Og hun påpekte at Gro Holms sak ikke ble bedre av at hun i artikkelen sin linket til en grafisk oversikt som skulle bevise denne store konsentr asjonen av jødisk kapital og eiermakt.

Til alt overmål viste det seg at denne oversikten opprinnelig var laget av et nazistisk nettsted.

– Å linke til en antisemittisk og rasistisk oversikt er en enorm tabbe, rett og slett, svarte NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk.

Akkurat på det tidspunktet i debatten så både Kalbakk og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forholdsvis duknakket ut der de satt ved møtebordet på Marienlyst.

Sannsynligvis var de klar over at hvis det hadde vært en CNN eller BBC-reporter som hadde gjort noe slikt, så hadde det ikke holdt med å trykke en beriktigelse på kanalens nettside.

I store utenlandske mediehus er det å spre naziinformasjon i mediets navn en «tabbe» som man gjør bare en gang. Ganske enkelt fordi man ikke har noen jobb å gå til etterpå.

Kringkastingsrådets uttalelse

«Kringkastingsrådet har mottatt rundt 50 reaksjoner på NRKs dekning av Gazakrigen i sommer. Langt de fleste har vært kritiske. Klagene gjelder både enkeltutsagn, kildebruk og balanse generelt.

Rådet erkjenner at det er en svært krevnede oppgave å rapportere fra et krigsområde som dette, hvor engasjementet i det norske folk er såpass stort.

Kringkastingsrådet mener likevel at NRK i for liten grad har satt kritisk søkelys på Hamas sin rolle.

I en tidlig fase av konflikten lyktes ikke NRK godt nok med å skille propaganda fra dokumentrbar informasjon. Kringkastingsrådet har med tilfredshet registrert at NRK underveis fikk fram flere stemmer og at dekningen ble mer nyansert.

Kringkastingsrådet oppfordrer NRK om i større grad å formidle bakgrunnsinformasjon mellom krigene.

Rådet forventer at NRK har et bevisst forhold til grensegangen mellom nyhetsrapportering og kommentarvirksomhet.».

Les også: «NRK har i for liten grad satt kritisk søkelys på Hamas sin rolle»

Powered by Labrador CMS