For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Det som var folkerett i 1922 er ikke automatisk folkerett hundre år senere

Folkerett er ikke en statisk betegnelse. Folkerett er noe som utvikler seg og endres. Utviklingen skjer på flere måter.

Publisert Sist oppdatert

De siste månedene har det vært et titalls innlegg på Dagens debattforum som kommer med likelydende påstander. Etablert folkerett tilsier at Israel har legal rett til Vestbredden og Gaza. Siste tilskudd i rekken er Ragnar Hatlems innlegg 13.08. Det er tydeligvis behov for å korrigere noen av disse påstandene.

Jeg tar utgangspunkt i uttalelsene til Ola E. Hals, som forfekter de samme meningene som Hatlem. I en artikkel i Dagen 17.06 uttaler han følgende. «Internasjonal lov skapes gjennom traktater i form av avtaler, overenskomster, konvensjoner, charter, pakter, protokoller mellom to eller flere stater (i senere tid internasjonale organisasjoner) eller ved langvarig praksis – sedvane.»

Dette er fakta det ikke er vanskelig å stille seg bak. Så hvordan påvirker dette Hatlems påstander om hva som er gjeldende folkerett? Hvilke protokoller eller avtaler er signert mellom Israel og nabostatene siden 1948?

Powered by Labrador CMS