Kommentar
Dette ville Da Vinci med «Nattverden»
Leonardos freske var et ordinært oppdrag med et ekstraordinært budskap.
Denne kommentaren ble først publisert påsken 2014.
LeonardoDa Vincis freske «Nattverden» ble malt på den ene veggen i spisesalen i klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano i Italia. Fresken ble malt på oppdrag, og det skjedde i 1495, like før reformasjonen.
Motivet skal forestille Jesu siste måltid med disiplene slik evangelisten Johannes beskriver det i Joh.13:21.
På denne tiden fantes det allerede uttalige nattverdsmotiver plassert i spisesaler i klostre over hele det katolske Europa.
Hensikten med å plassere bildet på den ene av fire vegger i spisesalen (refektoriet), var å skape det inntrykk av at munkene spiste sammen med Jesus og hans apostler.
Spisebordene i klosteret var plassert i en hestesko. Nattverdsmotivet gjorde hesteskoen om til en illusjonistisk firkant. De var ikke alene. Jesus så dem. Disiplene så dem. De var i et suksesivt fellesskap med de hellige apostler og Mesteren selv.
Det som gjorde Leonardos bilde noe annerledes enn de tradisjonelle motivene var plasseringen av Judas. Han er hos Leonardo plassert sammen med de andre disiplene, og ikke på andre siden av bordet slik det var vanlig i nattverdsmotiver.
Med dette ville antagelig Leonardo fortelle oss at i alle grupper av troende kan det finnes en Judas, en som vil bryte fellesskapet. Derfor bør alle ta seg i vare at de går i svikerens sko.
Dette grepet stemmer godt overens med situasjonen i motivet. Jesus sier: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: En av dere skal forråde meg.» Disiplene så på hverandre; de skjønte ikke hvem han mente.
Derfor er Leonardos bilde kanskje det mest minneverdige av alle påskemotiver. I det øyeblikket Jesus sier ordene sparkes dramaet i gang.
En skal forråde Jesus. Hvem?
Jesus skal dø. Hvorfor?
Sannheten er at de alle svikter ham etter hvert. Og Guds budskap med påsken blir enda tydeligere.
Jesus døde for syndere, og oppstod for at mennesker i dag skulle kunne kalle seg Jesu disipler og dele fellesskapet rundt bordet. Det er påske.