Debatt
Dødshjelp – også for kristne
Tore Hjalmar Sævik skriver i Dagen 24. mars at lege og etiker Morten Magelssen med ny bok vil utruste flere kristne til å snakke om liv, død og menneskeverd. Samtidig mener Magelssen at mange sentrale anliggende i kristen etikk, også kan kles i et allment språk. Selv har han erfart dette i samarbeid med lege og humanetiker Morten Horn. De har gitt ut boken «Dødshjelp i Norden» sammen med kristne Daniel Joachim Heggheim Kleiven.
De deler syn om at dødshjelp ikke bør legaliseres og står sammen også om de fleste argumentene, fremholder Magelssen.
Som humanist deler jeg deres syn om at menneskelivet er dyrebart og vakkert. Men jeg er også av den oppfatning at når nok er nok, bør vi få hjelpe til å avslutte livet, og jeg får støtte også av kristne og selvsagt av humanister som deler den oppfatningen.
Vi er ikke så vant med at organiserte kristne mennesker engasjerer og tilslutter seg at mennesket selv skal ha rett til selvbestemmelse ved livets slutt. Den økumeniske teolog Hans Küng sier at «dødshjelp er den ultimate livshjelp», og mener at vissheten om at det vil være mulig å slippe håpløs lidelse, kan gjøre livets siste fase rikere og mer human.
Teolog og katolikk Knut Ruyter var lenge motstander av aktiv dødshjelp, men møtet med foreldrenes avslutning på livet fikk ham til å skifte mening. Han er av den oppfatning at overbehandlingen er et større moralsk problem enn aktiv dødshjelp.
Videre vil jeg presentere en australsk organisasjon som består av kristne mennesker som ønsker frivillig selvbestemt, og denne foreningen er medlem den internasjonale rett til å dø organisasjonen, The World Federation of Right To Die Societies som ble grunnlagt i 1980.
Foreningen Christians supporting choice for Voluntary Euthanasia ble grunnlagt av Rev. Trevor Bensch, tidligere Minister av North Adelaide Baptist Church i Australia. (til opplysning: Rev. er verdig tittel for engelske prester). Trevor Bensch støtter ut fra sitt kristne perspektiv retten til voluntær eutanasi. Sammen med sin kristne venn Ian Wood, skrev de to et brev til alle parlamentsmedlemmene i Australia og dette brevet er gjengitt i Parliamentary Hansard, det australske Stortingstidende.
De to etablerte en forening som tok sikte på å kanalisere kristne som ville forkynne sin tilslutning til retten til å velge voluntær eutanasi.
Foreningens primære målsetting er å skrive brev til parlamentarikerne i Sydney for å gjøre kjent at engasjerte kristne støtter voluntær eutanasi og de hevder at det er i overensstemmelse med Jesus sitt budskap om nestekjærlighet.
Deres intensjon er å holde en moderat linje, preget av ærbødighet og basert på fakta. Foreningen er uavhengig, men vil utfylle og samarbeide med South Australian Voluntary Euthanasia Society (SAVES) og andre foreninger med det formål å oppnå støtte for å få til nødvendig endring i lovgivningen om eutanasi.
Foreningen skriver på sine hjemmesider at det ironisk nok er det i hovedsak motstand fra kristne i de fundamentale kirkene som er deres utfordring. Etter foreningens oppfatning er disse kirkenes dogmatiske tilnærming forstyrrende for deres arbeid, men de vil arbeide for å nøytralisere dette. Mange moderat kristne fra alle kirkesamfunn og støtter opp om foreningens arbeid.
Det er essensielt for disse kristne å bli aktive og stolt forankret i sin tro å hevde sitt standpunkt for voluntær eutanasi sammen med et signifikant flertall av kristne som har støttet saken i meningsmålinger de siste 15 årene.
Foreningen sier på sine hjemmesider at den er en økumenisk gruppe bestående av katolikker, anglikanere, lutheraner, baptister og andre kristne kirker, også Jehovas vitner og andre kirkesamfunn.
Christians supporting choice for Voluntary Euthanasia bestreber seg også med å skolere offentligheten gjennom mediene. Her legger de vekt å få fram at det er en sterk offentlig støtte blant opplyste og kristne for en legal rett til å ta eget liv og tar til motmæle mot den feilinformasjonen som mange religiøse talsmenn hevder når det gjelder å ha rett til en rettferdig og smertefri død.
Denne foreningen er åpen for alle. Medlemskapet er gratis, men foreningen trenger penger så de ønsker velkommen alle som sponser slik at de kan ha ressurser til å makte å gjennomføre det viktige arbeidet som de står ovenfor.
Foreningen sier at medlemskapet er et uttrykk for medlemmenes interesse og villighet til å støtte deres arbeid, og de har så langt fått betraktelig støtte også fra ikke-kristne og frafalne kristne i sitt arbeid.
Foreningen viser sitt kristne sinnelag gjennom å håpe og å be, og dette innebærer at de håper og ber for at
• folk fra alle kirkesamfunn er villige til å ta åpent standpunkt.
• foreningen skal motta støtte av noen prominente borgere for å oppnå mer interesse fra medias side.
• du skal føle deg inspirert til å diskutere saken voluntær eutanasi med venner og å bli medlem skjønt foreningen innser at det ikke alltid er så lett.
La meg kort oppsummere hva Kristne for eutanasi konkluderer med:
«Alle som lider uutholdelig i en håpløs terminal fase bør ha rett til å velge en rask, fredfull og verdig død om det er deres siste ønske. Å nekte dem det, er å benekte kristen nestekjærlighet og medfølelse.»