Leder

BOLIGER: Skal folk med normale inntekter måtte flytte fra eneboliger eller leiligheter fordi man ikke lenger vil ha råd til å sitte med dem? spør Dagen på lederplass.

Dystre utsikter for vanlige folk i 2023 – takket være SV

Publisert Sist oppdatert

Det er elendige «gaver» politikerne sender mange vanlige folk nå ved årsskiftet.

For da SV i desember var med og skapte flertall for 2023-budsjettet fikk de gjennomslag for ideen om at alle som sitter med boliger som er verdt 10 millioner kroner eller mer, skal betale en høyere skattesats enn tidligere.

Forbrukersjef i interesseorganisasjonen Huseierne, Carsten Phil, undrer seg over denne skatteøkningen. Til NRK.no uttaler han følgende: «Det rammer ganske mange vanlige folk, så vi synes det er en litt rar måte å skattlegge på. De såkalte dyre boligene er ganske vanlige boliger i Oslo og området rundt.»

Phil legger til at regjeringen rett og slett treffer de som i dag allerede har det hardt, som må betale økte strømpriser og kommunale avgifter.

Det sentrale østlandsområdet er heller ikke alene om å ha et slikt prisnivå på boliger, boliger som ofte har et langt fra eksklusivt preg. Prisene ligger ofte på samme nivå både i og rundt de andre store byene her i landet og det vi kjenner som pressområder.

Da blir spørsmålet i første omgang hvem som skal ha råd til å eie egen bolig i byer eller bynære områder. Skal folk med normale inntekter måtte flytte fra eneboliger eller leiligheter fordi man ikke lenger vil ha råd til å sitte med dem? For eksempel om man skulle bli langvarig syke, uføre eller når man blir pensjonister?

Mange kommuner har allerede innført lokal eiendomsskatt. Den belastningen blir bare forsterket med regjeringens siste skattegrep.

Men det stopper ikke der heller. Bare dager før jul fikk vi på bordet forslagene fra det regjeringsoppnevnte Skatteutvalget. Får de gjennomslag for sine forslag vil boligeiere få ytterligere forsterket skattetrykk.

Dersom utvalget får gjennomslag vil det innføres en generell beskatning av fordelen av å bo i egen bolig. Skattegrunnlaget foreslås til én prosent av boligens markedsverdi. Av det beløpet må du skatte 22 prosent.

Dette blir en skatt som vi må betale årlig. På toppen av det vil utvalget skattlegge inntekter fra utleie av primærboligen. Det vil for eksempel ramme utleie av hybler til studenter.

Til nettavisen E24 sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, at mange husholdninger har høy gjeldsbelastning, og kan være sårbare for endringer i boligverdiene. Han mener at timingen er spesielt umusikalsk i en tid preget av inflasjon, høye renter, usikkerhet og fallende boligpriser.

Vi tror Geving treffer godt med sin analyse av den dagsaktuelle situasjonen. I en situasjon der den sittende regjeringen sliter kraftig i motbakke når det gjelder oppslutning og støtte i befolkningen, vil de foreslåtte tiltakene ikke gi noen form for drahjelp. Tvert imot vil misnøyen bare øke.

For de som sitter med høyt prisede boliger, og som samtidig oppebærer et høyt inntektsnivå, vil både vedtatte og foreslåtte skatteskjerpelser bety lite eller ingen ting. Dersom det er denne gruppen regjeringen håper å treffe økonomisk med nye tiltak, så bommer de fundamentalt.

Får Skatteutvalget gjennomslag for sine forslag, vil boligeiere få ytterligere forsterket skattetrykk

Powered by Labrador CMS