Jørn Lemvik, generalsekretær i Digni.

Ekstremisme er ekstremisme

– En fremmed er en venn du ikke er blitt kjent med enda, heter det seg i et afrikansk ordtak.

Publisert Sist oppdatert

Jeg deltok på et møte som handlet om religion og utvikling i USA tidligere i år. Ett av temaene vi snakket om, var hva folk tenker når ordet religion nevnes. En av de amerikanske deltakerne beskrev det som følger: «Her i USA er det enkelt. Vi har en tankerekke: Religion – islam – boko haram – ekstremisme. Og konklusjonene er at vi er imot religion selv om vi ser på oss selv som et kristent land».

Jeg tror ikke bare det er i USA denne tankerekken ligger latent. Vi har også i Norge lett for å se mistenksomt på vår muslimske nabo. Ikke fordi han eller hun har gjort noe galt, men fordi vi forbinder dem med ekstremistiske handlinger. Vi glemmer raskt situasjoner som i Den Sentralafrikanske Republikk, der kristne er de som dreper i Guds navn. Kanskje skal vi også tenke på Rwanda, der folk ble drept av etniske grunner. Det finnes ekstremisme i de fleste grupperinger, ikke bare islam.

De fleste mennesker på jorden er imidlertid veldig like deg og meg. De ønsker å leve i fred, de ønsker gode oppvekstforhold for sine barn, de ønsker at det skal stå mat på bordet hver dag, og at vi får den hjelp vi trenger. Kultur, klesdrakt og matvaner kan være forskjellig, men grunnleggende er vi veldig like, de fleste av oss.

Derfor er det viktig at vi rydder opp i begrepene. Vi må innse at ekstremisme er ekstremisme, enten den er religiøst, politisk eller etnisk begrunnet. Vi må ta avstand fra ekstremisme, uavhengig av begrunnelsen for ekstremismen. Vi aksepterer ikke at mennesker blir drept vilkårlig og vil på alle måter kjempe for menneskerett og menneskeverd for alle mennesker.

Vi må lære oss å skille ekstremisme fra religion, fra politikk eller andre begrunnelser. Bare på den måten kan vi «friskmelde» alle de som ikke er ekstremister. En bedre verden får vi bare om vi samarbeider, på tvers av religion, etniske bakgrunn, eller politisk overbevisning. For å oppnå endring i verden må vi møte vår ukjente nabo med interesse og et ønske om sammen å lage et godt miljø der vi er.

La oss aktivt arbeide med våre holdninger. Ved å se på ukjente som venner vi ennå ikke har blitt kjent med, kan vi skape en endring. Bare på den måten kan vi oppnå en bedre verden, både lokalt og globalt.

Powered by Labrador CMS