Debatt
BETLEHEM: På en tur i Galilea spurte jeg vår turguide, som var messiansk jøde, om Josef og Maria var gift eller forlovet på sin reise til Betlehem. «Selvfølgelig var de gifte,» svarte han, forteller Rannveig Bremer Fjær.
Adobe Stock
Ekteparet Maria og Josef
Takk til Torbjørn Greipsland som i Dagen 4. januar avklarer vår manglende kunnskap om Midtøstens kultur spesielt angående forlovelse og ekteskap. Etter flere års opphold og mange reiser i området, kan jeg bare bekrefte det han skriver.
På en tur i Galilea spurte jeg vår turguide, som var messiansk jøde, om Josef og Maria var gift eller forlovet på sin reise til Betlehem. «Selvfølgelig var de gifte,» svarte han, og forteller at jenta har fått en oljelampe i gave som må lyse i vinduet når brudgommen kommer om natta for å hente sin brud. Noe annet ville da også være umulig i datidens kultur.
Evangelist Eva Olsvold Sundar har på Kanal 10 en interessant beskrivelse av saksgangen i inngåelse av ekteskap. Familiene på begge sider samles der det kommer til en overenskomst mellom dem. Relasjonen mellom de to avtales detaljert i juridisk og arverettslig forstand, der brudeprisen er viktig, ofte i form av gullsmykker.