Kommentar

TØFF TONE: Det brøt nærmest ut munnhuggeri mellom Finn Jarle Sæle (75) og Joel Ystebø (20) rundt bordet der stemmer og fullmakter ble registrert under Norge Idags generalforsamling onsdag kveld.

En avgrunn av mistillit har åpnet seg i Norge Idag

Bjarte Ystebø drev et høyt spill for å overta kontrollen over den kristne ukeavisen. Men de gamle er fortsatt eldst i Norge Idag-landskapet.

Publisert Sist oppdatert

På det ene bildet som Dagen har publisert, kan Finn Jarle Sæle til forveksling nærmest ligne på en amerikansk presidentkandidat. Han ser ut over forsamlingen, smiler bredt og peker, slik aspiranter til verdens mektigste embete gjerne gjør når de skal takke sine tilhengere.

Aldersmessig har han jo også klare likheter med de to siste sjefene i Det hvite hus. Ja, han er faktisk bittelitt yngre enn begge de to.

SEIERHERREN: Grunnlegger Finn Jarle Sæle fortsetter å lede Norge Idag.

Alderen tynger tydeligvis ikke, verken på toppen av amerikansk politikk eller i Norge Idag-landskapet.

Det var på ingen måte noen selvfølge at det ble Finn Jarle Sæle (75) som skulle gå av med seieren over sin egen assisterende redaktør Bjarte Ystebø (43). Men onsdagens generalforsamling i Norge Idag skulle altså vise seg å bli Sæles store kveld. Det er han som står igjen som seierherren etter den dramatiske duellen om kontroll over den kristne ukeavisen.

I forkant hadde nok mange tenkt at denne maktkampen på en eller annen måte skulle ende med et generasjonsskifte. Ystebø var jo Sæles egen utpekte arveprins.

Og det virket da også som de jobbet godt sammen. Helt til den store konflikten kom til overflaten i vår da det ble utnevnt tre nye redaktører og Ystebø ikke var blant dem.

Finn Jarle Sæle har hele tiden understreket at han ønsker Ystebø i en sjefredaktør-stilling. Men vilkårene Ystebø ble tilbudt var nok av en slik karakter at de fleste seriøse mediefolk ville hatt store vanskeligheter med å takke ja til dem. Og da tenker vi ikke på lønn eller andre goder. Sæle og hans støttespillere har helt sikkert rett rett i at Ystebø fikk et generøst tilbud rent økonomisk.

Sett fra Ystebøs side er stridens kjerne likevel hvorvidt man er sjefredaktør bare i navnet eller om man faktisk er den ytterste redaksjonelt ansvarlige for hele produktet. Det går ikke an å være litt sjefredaktør, like lite som det er mulig å være litt gravid.

Når Sæle da fortsatt krevde å ha ansvar for enkelte sider eller deler av avisen, oppstod det et dilemma for Ystebø. I den situasjonen tok han en dristig - i ettertid sett kanskje litt for dristig - avgjørelse. Han valgte å si nei til tilbudet og i stedet kjempe om kontrollen over produktet på en annen måte. Ved å få et flertall av aksjonærene over på sin side.

Ystebø gikk til åpen konfrontasjon med både familien Sæle og med det sittende styret. Han kontaktet aksjonærene og bad dem om å gi ham fullmakt til å representere deres aksjer på generalforsamlingen. Hovedmålet var å få innsatt et styre som ville støtte Ystebøs syn på Norge Idags fremtid.

Det var et høyt spill, og det lyktes nesten. Men bare nesten. Selv om Ystebø sikk solid støtte fra en rekke fremtredende aksjonærer, så lå heller ikke Sæle og styret på latsiden.

Et nytt brev fra styret til aksjonærene, der disse ble bedt om å trekke tilbake fullmakter gitt til Ystebø, kan ha hatt betydning i sluttfasen frem mot generalforsamlingen. Det samme gjelder den klare støtten fra TV Visjons Norges Jan Hanvold til Sæle-ekteparet.

Til slutt ble de 5000 aksjene som Kristenfolkets Pressestøttefond kontrollerer i Norge Idags eierselskap avgjørende. Dette er på en måte Norge Idags egne aksjer, og Bjarte Ystebø mente at det ikke var riktig at en av sidene i konflikten skulle kunne stemme for dem.

Juridisk sett var det imidlertid ingen ting som forhindret at de ble benyttet. Og siden Finn Jarle Sæles kone er styreleder i selskapet, ble aksjene brukt til å sikre seieren for styret og ekteparet Sæle.

Dette var en generalforsamlingen preget av kaos. Den kom først i gang over tre timer etter oppsatt tid. Underveis ble det gitt veldig lite informasjon om hva som skjedde på bakrommet rett ved. Men det kom etter hvert frem at det faktisk foregikk forhandlinger mellom partene mens aksjonærene satt og ventet på at den forsinkede generalforsamlingen skulle komme i gang.

Det ble til slutt fremlagt et kompromissforslag om at styret skulle utvides med fem Ystebø-vennlige medlemmer for å skape balanse mellom fløyene. Ystebø sa ja til forslaget, men Finn Jarle Sæle og styrets leder Johannes Kringlebotten avviste det. Sannsynligvis følte de seg allerede da ganske sikker på at de ville gå seirende ut av avstemmingen. De trengte ikke lenger ta hensyn til den assisterende redaktøren.

Bjarte Ystebø står nå ganske ribbet tilbake. Han teller på knappene om han skal fortsette i Norge Idag.

At han fikk flertallet mot seg på generalforsamlingen er nok ikke det mest alvorlige isolert sett. På lenger sikt er det verre med den avgrunnen av mistillit som nå har åpnet seg mellom de sentrale aktørene i saken. Det er det rett og slett vanskelig å se hvordan det skal være mulig å bygge bro over.

Utenfor lokalet etter sin egne seierskveld ble Finn Jarle Sæle spurt av Dagen om han tror Bjarte Ystebø fortsatt jobber i selskapet når de møtes til generalsforsamling neste år. Det svarte han at han trodde.

Så gjenstår det å se om Finn Jarle Sæle er en like god profet som han er fighter.

Bjarte Ystebø spilte høyt - og tapte.

Powered by Labrador CMS