Debatt

TROVERDIGHET: Skal regjeringens beklagelse ha noen som helst troverdighet, bør den straks utstede et generelt amnesti til de som nå trues av bøter og andre reaksjoner, skriver Nils-Petter Enstad.

En beklagelse som forplikter

Publisert Sist oppdatert

I det som framstår som både den trettende og fjortende time, har så vel olje- og energiministeren som statsministeren beklaget de overgrep og menneskerettighetsbrudd som reindriftssamene på Fosen har vært utsatt for.

At det er snakk om et menneskerettighetsbrudd slo Høyesterett fast for halvannet år siden. I de mer enn 500 dagene som gikk fra dommen ble avsagt og beklagelsen kom, virker det for mange av oss som om regjeringen har vært mer opptatt av semantisk hårkløveri enn av å rette opp en fastslått urett.

Beklagelsen satt langt inne og ble framført med noe som kan minne om skjærende tenner, men nå er den kommet. Det ville ikke skjedd uten at nidkjære aktivister hadde engasjert seg massivt i det som kalles «sivil ulydighet». I de dagene dette har pågått har maktapparatet, representert ved politiet, gått varmt under fjerning av demonstranter og løfter om både bøter og tiltale.

Skal regjeringens beklagelse ha noen som helst troverdighet, bør den straks utstede et generelt amnesti til de som nå trues av bøter og andre reaksjoner. Det bør bebudes omgående og utstedes ved første anledning.

Powered by Labrador CMS