En kraft som er sterkere enn trangen til rus
I våre årlige brukerundersøkelser kommer det frem at våre beboere er meget godt fornøyd med at Evangeliesenteret drives etter kristne verdier og evangelisk profil. Det mener iallfall godt over 90 prosent av dem.
Evangeliesenterets Landsstevne arrangeres for 23. gang i år fra 24.-31. juli. Landsstevnet på Østerbo Evangeliesenter i Halden kommune, har blitt et av Kristen-Norges større stevner, og har fått stor oppslutning. Evangeliesenterets sosiale arbeid innen rusomsorgen har bred appell både blant kristne og generelt.
Arrangementet har en lav terskel og et folkelig utrykk som gjør at alle mennesker trives og får nyte godt av fellesskapet. Det er en stor raushet og inkluderende atmosfære med høy Jesus-faktor, og sterke historier om mennesker som har fått erfare et forvandlet liv.
På våre møter under stevnet er det ingen inngangsbilletter eller stevnegebyrer. Vi ser foreløpig ingen grunn til å innføre en slik ordning og erfarer at mange synes det er en god ting. Vi ønsker at alle skal få komme uten behov for økonomisk inndekning. Litt slik vi har det ellers.
Ingen skal stå uten mulighet for hjelp, selv om de ikke har økonomisk dekning fra sin kommune for oppholdet ved Evangeliesenteret. Dette har ligget som et DNA i virksomheten siden starten. Vi hjelper den som ingen hjelper har, og Herren sørger for oss.
Evangeliesenteret har mange støttespillere og frivillige givere rundt hele landet. Evangeliesenteret er svært avhengig av frivillige givere, og gaver er avgjørende for våre muligheter til å fortsette dette ideelle rusomsorgsarbeidet i fremtiden.
Vi utvider nå muligheten til å gi en gave til Evangeliesenteret, ved blant annet SMS – gi en gave på kr. 200 ved å sende ESGAVE til 2160 via mobilen. I tillegg har Evangeliesenteret nå Vipps som er det siste nye innen overføringer av penger. Du finner Stiftelsen Evangeliesenteret på Vipps med kode 27755.
Hedda og Vidar intervjues i juni-utgaven av bladet «GatemagaZinet». De forteller om sin kamp for å få hjelp, og hvordan systemet synes å kjempe imot. Etter mange års forsøk på å komme ut av rusen kom de til Østerbo og har fått den hjelpen de ønsket, men får ingen økonomisk hjelp av sin hjemkommune. Derfor betaler de for oppholdet på Østerbo fra egen lomme. De har søkt og fått avslag, men har anket saken.
Hedda og Vidar opplever et rigid system som virker mot sin hensikt når de trenger støtte i sin motivasjon og sitt valg. Brukerrettigheter og -medvirkning har overhode ikke vært et tema. Nå er heldigvis ikke siste ord sagt i saken, så det finnes fortsatt et lite håp om at kommunen skal se på deres søknad med nye øyne.
Dette er dessverre ikke en situasjon som gjelder kun Hedda og Vidar. Mange rusavhengige erfarer nettopp en kamp mot det kommunale byråkratiet. Det er sannsynlig altfor mange som gir opp og resignerer i denne kampen for livet.
I dag fungerer Hedda og Vidar i egen leilighet og følger opp i sine arbeidsoppgaver på stedet. De ser behovet for en lengre rehabilitering, og ønsker å bruke tid til å få etablert en rusfri tilværelse. På Østerbo får de tilbake troen på fremtiden, og har fått en ro og fred i sitt indre.
Helt siden starten med Lise og Ludvig Karlsen har Evangeliesenteret stått som et fyrtårn for å vise vei ut av rusavhengighet, og for å gi mennesker håp i vanskelige livssituasjoner. Derfor er vårt slagord «Ennå er det håp». Evangeliesenteret har i dag over 200 sengeplasser fordelt på sju evangeliesenter.
Våre tre største steder har skole på stedet. Østerbo videregående skole ved Halden, Evangeliesenterets Bibelskole på Varna ved Moss og Sandvik Folkehøgskole i Mosjøen.
Evangeliesenteret har også et eget senter for LAR-pasienter med tilbud om nedtrapping i Drangedal. Inntak skjer ved avdelingen i Porsgrunn, og det er to motivasjonsavdelinger på Hadeland og i Ringsaker.
Siden rusreformen i 2004 har det blitt stadig vanskeligere for Evangeliesenteret og andre ideelle private institusjoner som arbeider på nivået utenfor spesialisthelsetjenesten. Årsaken til dette er dels at rusbehandling forutsettes løst innen spesialisthelsetjenesten, jfr. at det ble gitt pasientrettigheter.
Dels er årsaken måten rusomsorgen er finansiert på. Dersom kommunene velger å benytte Evangeliesenteret eller andre tilsvarende institusjoner, må kommunene selv finansiere oppholdet.
Opphold innen spesialisthelsetjenesten finansieres gjennom avtaler med Helseforetakene – på Statens regning. Anbudssystemet er forutsatt benyttet i økende grad. Evangeliesenteret er innforstått med dette og har i senere tid vunnet frem i flere av disse.
Men det er få kommuner som legger ut anbud, og i de tilfellene det blir gjort, mangler likevel ofte finansiering av avtalen. I Sverige har Evangeliesenteret rammeavtaler med hele 47 kommuner, der finansieringen i rusomsorgen er organisert på en mer brukerorientert og tilpasset måte.
Rehabiliteringen i Evangeliesenteret er uten medikamenter, og målsettingen for oppholdene er total rusfrihet. Mange har fått et rusfritt og forvandlet liv gjennom omsorg, rehabilitering, utdannelse og ettervern ved Evangeliesenteret. Gode resultater gjør at flere ønsker hjelp, da de ser at det nytter.
Vi ønsker fremdeles å være et alternativ i rusomsorgen, og et supplement til spesialisthelsetjenesten. Vi samarbeider med kommunene om å få til en god individuell plan for den enkelte. Vi har i mange tilfeller fått til et godt samarbeid med rustjenesten/ Nav om dette. Men i den seinere tid har flere kommuner utarbeidet egne planer med lokale tiltak, som skal erstatte behov for opphold i institusjon.
Men personer som ønsker å bli totalt rusfri forteller at de ikke klarer dette, og at de ønsker å komme vekk fra lokalmiljøet, vekk fra det rusmiljøet de har vært en del av, og til et trygt og rusfritt miljø. Ofte blir de da tilbudt institusjoner som tilbyr LAR-behandling og vanedannende medikamenter.
De uttrykker at det er vanskelig at andre får medikamenter, som de selv skal gå av. Slik vi oppfatter det, har hovedvekten av behandlingstilbudet innen TSB (tverrfaglig spesialisert rusbehandling), valgt LAR og medikamentell behandling som en integrert del av tilbudet. Evangeliesenteret har valgt en annen linje.
Vi benytter ikke A- og B- preparater på våre ordinære sentre. Dette fordi vi ønsker å gi personer som velger rusfrihet best mulig forutsetninger for å kunne oppnå en rusfri tilværelse. For de som velger et opphold hos oss, betyr dette mye.
Når kommunene ikke finansierer opphold ved Evangeliesenteret, drives vårt arbeid nå i stor grad av frivillige gaver og testamenter. Driftstilskudd fra Helsedirektoratet er et årlig tilskudd som må søkes og i etterkant rapporteres.
I år fikk vi bevilget ekstra midler over statsbudsjett, fordi politikere i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget ser at utviklingen i rusfeltet ikke i varetar brukere av institusjoner som gjør tjeneste i avtale med kommunale midler. Finansieringsordningen er ikke tilpasset behovet. Behovet for rehabilitering- og omsorgsplasser for rusavhengige er større enn kommuner er villig til å finansiere, og de skyver kostnadene over på Helseforetakene.
Mange behøver institusjon over lengre tid, og det finnes ikke tilstrekkelig finansiering i dagens system. Mange rusavhengige trenger skolegang og langtids rehabilitering i døgnbasert institusjon for å kunne endre sin livssituasjon med et godt resultat.
I våre årlige brukerundersøkelser kommer det frem at våre beboere er meget godt fornøyd med at Evangeliesenteret drives etter kristne verdier og evangelisk profil. Det mener iallfall godt over 90 prosent av dem.
Evangeliet er en kraft til å frelse og forløsning. Rusavhengige må få en kraft tilgjengelig i sitt liv som er sterkere enn trangen til rus. Det må bli et helt nytt liv med et helt nytt innhold, og det må være sterkt og ekte.
Radikal omvendelse og beslutning om å følge Jesus blir redningen som gir varige resultater. Nærmere 80 prosent av dem som fullfører toårig skolegang i Evangeliesentret har ikke tilbakefall i rus etter fem år.