En ny Inger Lise Hansen?

Ikke før har man lagt den krevende saken om bekjennelsesplikten bak seg, før partiets grunnfjell igjen utfordres.

Publisert Sist oppdatert

Er KrFU-le­der Emil André Er­stad i ferd med å gå i samme felle som tid­li­ge­re KrF-nest­le­der Inger Lise Han­sen?

Ut­spil­let fra den ny­valg­te le­de­ren i KrFU, Emil Andre Er­stad, rul­let og gikk i går i nes­ten samt­li­ge medi­er her i lan­det. Er­stad tar nå til orde for at KrF bør gå inn for både kjønns­nøy­tra­le ek­te­skap og adop­sjons­rett for ho­mo­fi­le.

Ikke før har man lagt den kre­ven­de saken om be­kjen­nel­ses­plik­ten bak seg, før par­ti­ets grunn­fjell igjen ut­ford­res.

Ek­te­ska­pet mel­lom mann og kvin­ne har vært en bære­bjel­ke i KrFs fa­mi­lie­po­li­tikk. Det samme kan sies om prin­sip­pet i adop­sjons­lov­giv­nin­gen om at et barn skal ha en mor og en far.

Hvis det nå skal be­gyn­ne å bre seg en usik­ker­het om hvor­vidt par­ti­et er på glid også i disse vik­ti­ge fa­mi­lie­sa­ke­ne, kan det få be­ty­de­li­ge skade­virk­nin­ger for et KrF som al­le­re­de har store ut­ford­rin­ger. Med en opp­slut­ning midt på fem-tal­let har man ikke rom for å gjøre så store feil før par­ti­et mis­ter all inn­fly­tel­se i norsk po­li­tikk.

I KrF fin­nes det noen sym­bol­sa­ker som tra­di­sjo­nelt er helt av­gjø­ren­de for mange vel­ger­ne, selv om stand­punk­te­ne ikke har hatt fler­tall i be­folk­nin­gen. Abort­sa­ken er kan­skje den mest sen­tra­le av disse skjebne­tun­ge spørs­må­le­ne. Men at et ek­te­skap skal være de­fi­nert som en in­sti­tu­sjon mel­lom en mann og en kvin­ne, kom­mer ikke langt bak i vik­tig­hets­grad for mange av vel­ger­ne.

Slike spørs­mål er fak­tisk selve det som av­gjør parti­val­get for mange, selv om man skul­le være uenig med KrFs pro­fil på andre om­rå­der. Hvis man be­gyn­ner å vakle i en av disse sa­ke­ne, så vil det sette ny fart i par­ti­ets glide­flukt ned mot det fryk­te­de fire-pro­sent­mer­ket. Å vedta noe slikt vil sann­syn­lig­vis være den sik­res­te måten å skyve par­ti­et under sperre­gren­sen på.

Det som gjør si­tua­sjo­nen eks­tra dra­ma­tisk for KrF nå, er at de har fått en kon­kur­rent på høyre­fløy­en, par­ti­et De Krist­ne. Val­get i høst viste at de ikke har noen reell sjan­se til å bli re­pre­sen­tert på Stor­tin­get. Men De Krist­ne kan øde­leg­ge man­dat­sjan­se­ne for KrF i flere fyl­ker.

Ved siste stor­tings­valg valg­te fak­tisk en av ti vel­ge­re som gav sin stem­me til et kris­tent parti, å legge De Krist­nes sed­del og ikke KrFs i urnen. Et KrF-ja til kjønns­nøy­tra­le ek­te­skap ville ha vært en gave­pak­ke til dette par­ti­et.

Vi tror imid­ler­tid ikke det vil skje. Da er vel spen­nin­gen stør­re om hvor­vidt KrFU-le­de­ren vil klare å få fler­tall for sitt for­slag i sin egen ung­doms­or­ga­ni­sa­sjon. Ut­over dagen i går strøm­met det i hvert fall inn med mel­din­ger fra en rekke tunge fyl­kes­lag i KrFU som ad­var­te mot Er­stads for­slag.

Emil Andre Er­stad kan stå i fare for å havne litt i samme si­tua­sjon som Inger Lise Han­sen gjor­de for få år til­ba­ke.

I sin korte tid som nest­le­der pre­sen­te­rer hun det ene bud­ska­pet etter det andre som ut­ford­ret gras­rota i par­ti­et. På so­sia­le medi­er og i tab­lo­i­de­ne fikk hun stor opp­merk­som­het og ditto skul­der­klapp. Og hun følte nok kan­skje at hun ope­rer­te i med­vind.

Men de mange ut­spil­le­ne var sam­ti­dig med på å un­der­gra­ve den til­li­ten hun i ut­gangs­punk­tet hadde i par­ti­et. Når tiden for gjen­valg kom, var støt­ten til hen­nes kan­di­da­tur borte.

Det er ikke uten­ke­lig at samme me­ka­nis­me kan komme til å ramme KrFU-le­der Er­stad.

Powered by Labrador CMS