En plaget prest

Hvem er det som har end­ret seg mest i de over tre ti­åre­ne vi har hatt selv­be­stemt abort? Knud­sen har ikke gjort det. Men i kir­ken har for­and­rin­ge­ne vært svært store, skriver DAGEN på lederplass.

Publisert Sist oppdatert

«En prest og en plage» er fil­men alle Da­gen-le­se­re bør se. Og alle de­le­ga­te­ne på neste ukes Kirke­møte også.

I mor­gen har den nye fil­men om Børre Knud­sen pre­miere. Mu­lig­he­ten til å få et møte i kino­sa­len med den nord­man­nen som har båret de tyngs­te byr­de­ne i kam­pen for det ufød­te liv, burde i seg selv være nok til å få nors­ke abort­mot­stan­de­re til å løse bil­lett.

Når do­ku­men­ta­ren så i til­legg er mye av et mes­ter­verk både film­a­tisk, kunst­ne­risk og for­tel­ler­tek­nisk, skul­le mye ligge til rette for an­sten­di­ge be­søks­tall.

Fil­men er et eks­tremt nært møte med men­nes­ket Børre Knud­sen. Ek­te­pa­ret Knud­sen har slup­pet film­ska­per Frid­tjof Kjæ­reng så tett innpå seg at det til tider nes­ten gjør fy­sisk vondt.

Vi har vel sjel­den eller aldri sett en do­ku­men­tar­film der vi i så stor grad kom­mer inn under huden på ho­ved­per­sonen. Bok­stav­lig talt. I «En prest og en plage» fil­mes det til og med inne i Knud­sens syk­doms­her­je­de kropp mens han lig­ger på ope­ra­sjons­bor­det. Så nær­gå­en­de er «En prest og en plage».

Knud­sen er prest og han har nok de­fi­ni­tivt blitt opp­levd som en plage for mange til­hen­ge­re av loven om selv­be­stemt abort. Men i denne fil­men er det han som frem­står som en pla­get mann.

Par­kin­sons syk­dom har for­vand­let den en gang så ener­gis­ke abort­pres­ten til pleie­tren­gen­de syke­hjems­pa­si­ent. Men kamp­lys­ten og den re­to­ris­ke kraf­ten er fort­satt like sterk som i vel­makts­da­ge­ne.

Evnen til å sjok­ke­re, li­ke­så.

Vi kvep­per til i film­sto­len når Knud­sen for­tel­ler hva han øns­ker skal skje med krop­pen hans etter at han er død. Den bør put­tes naken i en plast­sekk og dum­pes uten­for stor­tings­byg­nin­gen. For så mye har men­neske­ver­det blitt de­gra­dert i da­gens Norge. Det har abort­lo­ven sør­get for, iføl­ge Børre Knud­sen.

Fil­men gir oss også et inn­blikk i de enor­me kost­na­de­ne abort­ak­sjo­ne­ne har på­ført Børre Knud­sen. Og hans fa­mi­lie. Et av de mest hjerte­skjæ­ren­de øye­blik­ke­ne i fil­men er når kona Ragn­hild til­står hvor­dan hun føler hun har svik­tet det hun opp­le­ver som sitt høy­es­te kall, mor­skal­let. Si­tua­sjo­nen fa­mi­li­en hav­net i, førte til at hun ikke fikk vært den moren som hun hadde øns­ket for sine fem barn, ut­bry­ter en grå­ten­de Ragn­hild Knud­sen.

Børre Knud­sens dat­ter med­vir­ker også i do­ku­men­ta­ren. Hun for­tel­ler hvor smerte­fullt det var å bli møtt med or­de­ne «det var nød­ven­dig» når hun i ung­dom­men for­tal­te faren sin om hvor store vans­ke­lig­he­ter ak­sjo­ne­ne skap­te for barna. I en av sce­ne­ne kon­fron­te­rer hun ham med dette. Dat­te­ren får ikke noe di­rek­te svar, men Børre Knud­sens an­sikts­ut­trykk for­tel­ler egent­lig mer enn de fles­te ord kunne gjort. Dette er åpen­bart smerte­fullt for abort­pres­ten.

«En prest og en plage» set­tes i førs­te om­gang opp i 21 ulike byer i Norge. Et annet sted denne fil­men burde vært vist er under kirke­mø­tet som star­ter i neste uke.

Hvem er det som har end­ret seg mest i de over tre ti­åre­ne vi har hatt selv­be­stemt abort? Knud­sen har ikke gjort det. Men i kir­ken har for­and­rin­ge­ne vært svært store.

Mens Knud­sens li­del­ses­his­to­rie pens­les ut på nors­ke kino­ler­re­ter skal Kirke­mø­tet iføl­ge Vårt Land banke igjen­nom et hø­rings­for­slag der abort om­ta­les som en del av de «sek­su­el­le og re­pro­duk­ti­ve ret­tig­he­ter».

Noen har ty­de­lig­vis valgt en enk­le­re vei enn Børre Knud­sen.

Powered by Labrador CMS