Leder
En seier for ytringsfriheten og for kristen tro
Päivi Räsänen kjemper for øyeblikket Europas viktigste kamp for kristnes ytringsfrihet. Og nå har hun vunnet det første slaget.
Det er en på alle måter oppsiktsvekkende sak som denne uken fikk sin dom i tingretten i Finlands hovedstad Helsinki.
For det første hører det jo til de absolutte sjeldenheter at et parlamentsmedlem sitter på tiltalebenken i en rettssal, i dette tilfellet er det også snakk om en tidligere partileder. Enda mer spesielt er det at politikerens påståtte forbrytelse dreier seg om anklager om hatefulle ytringer. Særlig fordi det altså ikke dreier seg om en representant for et ytterliggående innvandrerfiendtlig parti, men altså rett og slett om KrFs søsterparti i Finland, Kristdemokraterna.
Spektakulært er det også at det her dreier seg om en person som selv har vært regjeringsmedlem. Som innenriksminister i perioden 2011-2015 var det hun som hadde ansvar for politi og rettsvesen i Finland. Noen år senere blir hun altså selv avhørt av ordensmakten og må deretter møte i retten.
Men det aller mest tankevekkende med saken mot Päivi Räsänen, er hvilke uttalelser det er som har ført til at hun har måttet ta plass på tiltalebenken i et fritt, vestlig demokrati. For Räsänen var anklaget for å ha brutt det finske lovforbudet mot «hets mot folkegruppe», hovedsaklig fordi hun offentlig har hevdet sine klassiske kristne synspunkter på homofilt samliv. Det gjelder en Twittermelding fra 2019 der hun blant annet siterte fra Romerbrevet og et intervju med lignende innhold hos den finske kringkasteren YLE senere det året.
Påtalemyndigheten har til og med prøvd å få YLE til å fjerne det omstridte intervjuet med Räsänen fra sitt arkiv. Men det har statskringkasteren avvist. Og den kommersielle kollegaen MTV stod også imot presset fra kanselleringskulturen og lot Päivi Räsänen medvirke i den finske utgaven av det populære showet Maskorama.
Det tredje tiltalepunktet gjaldt et hefte som Räsänen var med å gi ut helt tilbake i 2004. I skriftet «Til mann og kvinne skapte han dem» skrev hun blant annet at vitenskapen «helt tydelig beviser at homoseksualitet er en forstyrrelse av den psykoseksuelle utviklingen». Det er et langt mer spekulativt utsagn som ikke kan utledes fra Bibelen.
Men i likhet med de to første uttalelsene var heller ikke dette er en straffbar ytring, ifølge tingretten i den finske hovedstaden.
Hvis Räsänen hadde tapt, ville vi i praksis stått overfor restriksjoner av samme type som tidligere ble brukt mot kristne på den andre siden av det Jernteppet.
Onsdagens rettskjennelse i Helsinki var viktig, og det ikke bare for finske kristne. Den kampen som Päivi Räsänen fører, gjelder noe mye større. Dypest sett handler den om kristnes rett til å offentlig hevde sine standpunkter i frie demokratiske samfunn uten å bli straffet for det. Räsänen har aldri gått til angrep på enkeltpersoner, men forsvarer retten til å gi uttrykk for det som er en klassisk kristen oppfatning på det samlivsetiske området.
Et motsatt utfall i Helsinki ville fått dramatiske konsekvenser. En fellende dom ville ha gjort det til en forbrytelse for kristne å gi uttrykk for innholdet i sin egen religiøse tro og overbevisning på dette området. Vi ville da stått overfor restriksjoner av samme type som tidligere ble brukt mot kristne på den andre siden av det Jernteppet som tidligere delte Europa. Forskjellen ville bare ha vært at de her hos oss hadde blitt innført på demokratisk måte.
Slik gikk det heldigvis ikke. Men det er viktig å merke seg at dommen foreløpig ikke er rettskraftig og kan bli anket både til lagmannsretten og finsk Høyesterett. Det er fullt mulig at saken kan gå helt til Den Europeiske Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. En slik prosess vil kunne ta flere år.
Uansett er det grunn til å glede seg over at første runde er vunnet for kristens ytringsfrihet. Og ikke bare for kristnes heller. Dette er en dom som alle som kjemper for ytringsfrihet, uansett religiøs tilhørighet, bør glede seg over.
Hør også siste episode av Dagen-podkasten Tore & Tarjei som handler om frifinnelsen: