En stormakt i israelvennskap
Israelvennlige organisasjoner i Europa har mye å lære av sine norske kolleger.
Arbeidet med en europeisk sammenslutning av pro-israelske organisasjoner, som Dagen skriver om i dag, er svært interessant. Ledelsen i Med Israel For Fred var i helgen i Wien for å delta i en felles rådslagning med 14 andre europeiske israelvennlige organisasjoner.
Initiativet har kommet fra vennskapsorganisasjoner for Israel i Tyskland, Sveits og Østerrike. Målet er å opprette en fellesorganisasjon med navnet European Alliance for Israel.
Dette initiativet er det all grunn til å hilse velkommen. Det er åpenbart behov for en sterkere koordinering av det israelvennlige arbeidet i Europa. Ikke minst når det gjelder den politiske påvirkningen inn mot EU-systemet og andre felleseuropeiske organer.
Men et annet aspekt er kanskje like viktig. De pro-israelske organisasjonene i Europa har mye å lære av hverandre. Og mest inspirasjon tror vi de kan få av sine norske kolleger.
For når det gjelder pro-israelsk foreningsliv så er ikke Norge noen liten nasjon. På dette området er vi intet mindre enn en internasjonal stormakt med en lang og stolt historie.
Den første norske organisasjonen med et uttalt proisraelsk formål ble dannet allerede det første året Israel eksisterte. 30. november 1948 ble det innkalt til stiftelsesmøte i Foreningen Norge-Israel i Oslo. Ifølge referatet i Arbeiderbladet var foreningens mål å «virke for et nært samarbeid mellom de to land på det kulturelle området, og gjensidig spre kunnskap om landenes sosiale og økonomiske liv».
Norge-Israel-foreningene eksisterer fortsatt, men har fått følge av en lang rekke andre organisasjoner og grupper. Det samles årlig inn store summer til proisraelske formål. En undersøkelse vi gjorde her i Dagen tidligere i år, viste at de 13 største israelorganisasjonene i Norge siste år hadde samlet inn over 66 millioner kroner.
Slik sett er det ikke overraskende at Med Israel for fred var den største av organisasjonen som stilte opp i Wien. For eksempel har MIFF betydelig flere medlemmer enn tyske Deutsch-Israelische Gesellschaft, som altså opererer i et land med over 16 ganger så mange innbyggere som Norge.
Og MIFF er ikke en gang er den største proisraelske organisasjonen her i landet. Det er det Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem som er med sine 15.000 medlemmer og årlige innsamlingsinntekter på nesten 20 millioner kroner.
Deltagelsen i den årlige internasjonale Israel-marsjen i Jerusalem, viser at det kun er svært folkerike land som Brasil og Kina som klarer å stille med flere deltagere enn Norge.
Norge er altså klart størst på israelvennskap i Europa. Og vi er også blant de sterkeste nasjonene på dette området i hele verden.
Men en slik priviligert posisjon forplikter. Vi tror at den kompetansen som norske israelvenner besitter, både kan og bør deles med europeiske kolleger.
Her i Norge vet vi hvordan vi bygger et sterkt proisraelsk foreningsliv. Og vi har mye å bidra med overfor nasjoner som burde ha potensial til å kunne mobilisere langt flere israelvenner enn tilfellet er i dag.