Debatt
En svart dag i Europas historie
Etter en «folkeavstemning» i ekspressfart, «valgte» innbyggerne i de ukrainske fylkene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja å søke om å bli en del av Den russiske føderasjonen – det vil si i de områdene hvor russiske okkupanter hadde kontroll. Med et stort flertall som ingen kan kontrollere, ble søknadene selvsagt innvilget 30. september under en storstilt seremoni i Moskva.
Litt flaut var det kanskje at dette skjedde samtidig som den ukrainske offensiven fortsatte. Og allerede dagen etter ble det ukrainske flagget heist i byen Lyman i Donetsk etter at de russiske styrkene der trakk seg ut fordi de holdt på å bli omringet av ukrainske styrker.
Anneksjonen – les okkupasjonen – er fordømt av FN og mange land som brudd på folkeretten og FNs prinsipper. Man utvider ikke sitt territorium ved hjelp av fiktive «avstemninger» og militærmakt. «Avstemningen» skjedde for det første i okkuperte områder, væpnede soldater deltok sammen med «valgmedarbeidere» som gikk fra dør til dør og folk skulle krysse av ja eller nei.
Anneksjonen er fordømt av FN og mange land som brudd på folkeretten og FNs prinsipper.
I disse områdene var det bare russiske mediene som var tilgjengelig og selvsagt ingen offentlig diskusjon. Selv 13–17-åringer fikk delta. «Millioner» står bak dette ønsket, hevdet president Putin 30. september. Ikke så rart at selv Tyrkias president har fordømt «valgene».
Ifølge russiske myndigheter er fire ukrainske fylker nå en del av Russland og vil bli forsvart som om Russland blir angrepet. Det er allerede kommet krav om at Russland må bruke taktiske atomvåpen i krigen mot Ukraina hvis nødvendig. Trusselen ligger der, og USAs president Biden har sterkt advart russerne mot bruk av atomvåpen.
Sabotasjen mot gassrørledninger i Østersjøen har skjerpet spenningen, norske rørledninger kan godt være et viktig terrormål i Europa. Derfor har både norsk politi, de aktuelle selskapene og forsvaret skjerpet beredskapen rundt anlegg både på land og til havs.
Tidligere hadde Norge også et Sjøheimevern (SHV). Det hadde vi nok hatt god bruk for nå! Kontroll langs kysten er mer enn viktig, og da kunne både 2.000 mann fra SHV, kystmeldestasjoner og et stort antall båter vært til stor nytte.