Leder
Er det fylla som har skylda for kollapsen i Hillsong?
Grunnlegger Brian Houston har fått en fengselsdom for fyllekjøring. Bevegelsens største kjendispastor, Carl Lentz, går i terapi for å klare å slutte å drikke. Har resten av kristenheten noe å lære av Hillsongs alkoholproblem?
Den internasjonale menighetsbevegelsen Hillsong har vært rystet av en rekke skandaler de siste årene. I flere av dem har alkohol vært en faktor.
Hillsongs grunnlegger og globale pastor Brian Houston trakk seg i fjor etter flere brudd på bevegelsens etiske regelverk. Houston innrømmet da blant annet upassende oppførsel overfor to kvinner. I det ene tilfellet skal han påvirket av alkohol og piller ha tatt seg inn på hotellrommet til en kvinne.
Men Houstons omgang med alkohol har ikke bare vært et brudd på Hillsong interne retningslinjer. Den har også brakt ham i konflikt med amerikansk lovgivning.
I april i år ble Houston dømt i en rettssak i California til tre års betinget fengsel samt en bot for å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand. Lovbruddet fant sted i februar i fjor rett før Houston trakk seg som Hillsongs øverste leder.
Rettsdokumentene viser at pastoren ble pågrepet av politiet med en promille på 2,0 i blodet, to og en halv ganger mer enn det lovlige nivået i delstaten.
I forrige uke delte også en annen av Hillsongs kjente profiler, den tidligere New York-pastoren Carl Lentz, sine erfaringer med kampen mot alkoholmisbruk. Lentz var på et tidspunkt Hillsongs største navn og var blant annet kjent for å pleie omgang med internasjonale stjerner som Justin Bieber.
Lentz måtte forlate pastorstillingen sin da det ble kjent at han hadde vært utro mot sin kone. Nå har han selv offentliggjort at han deltar i et rehabiliteringsprogram for å bli kvitt avhengigheten sin av alkohol.
Avholdssaken har vært i fritt fall i kristne miljøer i de siste tiårene. Den som tror noe annet, lurer seg selv. Kristenheten blir stadig mer lik gjennomsnittet av befolkingen når det gjelder alkoholkonsum.
Den typen tilstander som skildres i Korsets Seier-reportasjen om fem aktive kristne som jevnlig møtes for å gå på fylla i Oslo, er et unntak. Men også usunn omgang med alkohol blir nå mer vanlig blant kristne, slik eksemplene i Hillsong har vist.
Hvilke konsekvenser får så totalavholdets totalkollaps i kristenheten? Det vi i hvert fall med sikkerhet vet, er at det finnes en viss prosent av oss som ikke klarer å takle alkohol på en normal måte. Enkelte vil utvikle avhengighet og et destruktivt drikkemønster.
Økt bruk fører til flere tilfeller av alkoholisme. Det er et statistisk faktum.
For alkoholen har flere bruksområder enn bare å fungere som smaksforsterker ved inntak av god mat. Den er også verdens mest benyttede reseptfrie selvmedisinering når livet blir vanskelig.
Det er i den forbindelse svært interessant å lese hva Brian Houston selv har å si om hvordan og hvorfor han utviklet et så usunt forhold til alkohol. I sin avskjeds-erklæring til Hillsong-medlemmene beskriver han hvor stort trykket, arbeidsbyrden og bekymringene var i den posisjonen han hadde.
Et allerede liberalisert forhold til alkohol gjorde at flaska både var tilgjengelig og sosialt akseptert i det kristne miljøet.
Houston taklet ikke presset. Et allerede liberalisert forhold til alkohol gjorde at flaska både var tilgjengelig og sosialt akseptert i det kristne miljøet. Han tydde til den som venn, trøster og for å roe nervene.
Resultatet ble, som vi nå så altfor godt vet, ødeleggende både for ham selv og den verdensvide bevegelsen han hadde grunnlagt.
Så er det åpenbart slik at vi alle har et ansvar for våre egne handlinger. Man kan ikke ensidig skylde på alkoholen for de valgene man tar. Og det er også en rekke andre faktorer av teologisk, lederskapsmessig og økonomisk art som har bidratt til Hillsongs problemer.
Men det er samtidig ingen tvil om at også lederes grenseløse omgang med alkohol var en medvirkende årsak til den brutale bråstoppen som et av verdens mest fremgangsrike pinsesamfunn fikk.
Det er det verdt å tenke over, uansett hvilket standpunkt man har til avholdssaken.