Meninger

VANNTUNNEL: For 2700 år siden ble det gravd en 533 meter lang tunnel for å sikre vannforsyningen til Jerusalem da byen var truet av assyrerne. Jeg har vært i Israel mange ganger, men dette var første gang i tunnelen, skriver Conrad Myrland.

Er det lys i enden av tunnelen?

Publisert

Kan Israel komme styrket ut av krisene de går gjennom for øyeblikket? Fra lørdag 25. februar til onsdag 1. mars var jeg i Israels hovedstad. Våren har kommet tidlig til Israel i år. Et høydepunkt under oppholdet var å kunne begynne en av dagene med joggetur rundt gamlebyen i strålende solskinn.

En mørkere, men svært god opplevelse, var vandringen gjennom den underjordiske vanntunnelen til kong Hiskia. For 2700 år siden ble det gravd en 533 meter lang tunnel for å sikre vannforsyningen til Jerusalem da byen var truet av assyrerne. Jeg har vært i Israel mange ganger, men dette var første gang i tunnelen.

Jeg dro til Jerusalem denne gang fordi MIFF var invitert av det israelske utenriksdepartementet til en konferanse for ledere i Israel-vennlige organisasjoner. Omkring 200 personer fra 31 ulike land og 160 ulike organisasjoner deltok. Det var fint å treffe kollegaer og gamle kjente igjen – det er en pandemi og fem år siden jeg sist deltok på en tilsvarende konferanse.

Terrorangrepene og den politiske uroen i Israel de siste ukene satte naturlig nok sitt preg på stemningen under konferansen, og påvirket også talerlisten. Både Israels president, statsminister og utenriksminister var forhåndsannonsert som talere, men ingen av dem tok seg tid til å møte opp. Benjamin Netanyahu sendte en kort og uinspirert videohilsen til første kveld. Det var ikke bare jeg som la merke til at han så sliten ut.

De fleste israelere jeg snakket med håper det blir et kompromiss i de foreslått rettsreformene. Men som Haviv Rettig Gur (politisk kommentator i Times of Israel) påpeker, har de ulike partiene i regjeringskoalisjonen ulike deler av forslagene som er svært viktige for dem. Det gjør kompromissmulighetene vanskeligere.

Men Israel vil komme seg gjennom krisene, mener Gur. Det er lys i enden av tunnelen. Strid om bosetninger og høyesteretts rolle har pågått i flere tiår, men den nåværende krisen kan tvinge fram avklaringer, tror journalisten. Selv om det nå skulle komme endringer som påvirker maktfordelingen i landet, er det ikke gitt at disse blir varige. Slik utvikling kan reverseres eller justeres, slik som det har skjedd i mange demokratier gjennom årene. Og høyresiden mener forøvrig at reformene vil gi mer demokrati, ved at makten til den folkevalgte forsamlingen Knesset styrkes på bekostning av høyesterett.

I forrige uke ble det kjent at Israel går fra 9. til 4. plass blant alle verdens land i World Happiness Report (WHR). Norge kom på 7. plass. Når jeg sammenligner dagens Israel med det jeg opplevde på min første tur i 1995, kan man forstå at israelere flest er fornøyd med utviklingen.

Enda mer lys for framtiden ga futuristen professor David Passig. Med noen få tall viste han hvilken enorm betydning Israel har hatt for jødisk liv. I dag er det omkring 15 millioner jøder i verden, og drøyt 7 millioner av dem bor i Israel. Dersom det ikke hadde vært noe Holocaust, og Israel hadde blitt etablert, ville det i dag vært 36 millioner jøder i verden. Dersom det hadde vært et Holocaust, og staten Israel ikke hadde blitt etablert, ville det i dag bare vært 6-7 millioner jøder.

Israel ble lyset i enden av tunnelen etter det jødiske folkets største tragedie.

Men ifølge Passigs beregninger for framtiden vil Israel betydning for jødisk liv bare bli enda mer viktig i framtiden. I 2050 vil antall jøder i verden ha økt til 18 millioner. 65 prosent av dem vil bo i Israel, omkring 12 millioner. De neste 50 årene vil antallet jøder i andre land fortsette å gå ned. Estimatene viser at det vil være 20 millioner jøder i Israel i 2100, og bare 4 millioner jøder i resten av verden.

Gjenoppbyggingen av det som gikk tapt i Holocaust pågår fortsatt. Israel ble lyset i enden av tunnelen etter det jødiske folkets største tragedie. Det vil den jødiske staten fortsette å være også etter at dagens regjering, høyesterett og kriser er historie. Det er det god grunn til å glede seg over og støtte.

Powered by Labrador CMS