For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Debatt

BUDSKAP: Å gjøre kristendommen til en lære eller et læresystem er en blindvei, skriver Harald Peter Stette.

Er kristendom lære eller budskap?

Publisert Sist oppdatert

Jeg øyner bak flere leserinnlegg i Dagen det premiss at kristendom er en lære, eller et læresystem, eller i verste fall en ideologi eller en filosofi. Problemet her er at en aldri klarer å bli enige om hvordan dette læresystemet skal utmeisles. Det finnes så mange læresystem som presenterer seg som kristendom. Det var som en utsending fra den ortodokse kirke på stiftelsesmøte til Kirkenes verdensråd i 1948 sa idet han kom stormende ut fra et møterom: «Vi blir ikke enige om vi sitter her i to hundre år.»

En alternativ måte er å innse at kristendom primært er et budskap som skal forkynnes. Det er intet ringere enn Skaperens budskap til oss. Dette budskapet møter oss i to former, som lov og evangelium, eller formulert som et oppdrag og et frelsesløfte; eller annerledes uttrykt som Guds etiske vilje for livene våre og Guds frelsesvilje; jf. mine innlegg i Dagen i diskusjonen om Bibelen som Guds ord.

Å gjøre kristendommen til en lære eller et læresystem er en blindvei. Vel har budskapet læremessige implikasjoner, men det er ikke et læresystem. Denne blindveien kan dessverre føre oss langt bort fra Bibelen, noe som nyere katolsk dogmedannelse viser oss. Jeg tenker her på dogmet fra 1950 om Marias legemlige himmelfart og læresetninga fra 1870 om den læremessige ufeilbarligheten til paven som Kristi stedfortreder på jorda.

Powered by Labrador CMS