For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

| Debatt

Er trosfriheten på vei ut av det sekulære Norge?

RADIOGUDSTJENESTEN: I en nylig debatt i NRK var leder av Human-Etisk Forbund, Christian Lomsdalen (t.v.), tydelig på at nå er det på tide å fjerne en 100 år gammel tradisjon; gudstjeneste over radio, skriver Tor Petter Ekroll.
Publisert Sist oppdatert

I dagens Norge ser vi en stadig sterkere marginalisering av religion og trosfrihet i samfunnet. Denne utviklingen er ikke tilfeldig, men snarere et resultat av en langvarig sekulariseringsprosess som har hatt både politisk og kulturell støtte. For noen er dette en naturlig del av å tilpasse samfunnet til en mangfoldig og moderne verden, men det reiser også alvorlige spørsmål om hva vi mister på veien.

I 2012 ble den norske Grunnloven endret for å fjerne koblingen mellom staten og en spesifikk religion. Dette markerte slutten på en 500 år lang tradisjon der kristendommen var en integrert del av den norske stats identitet. Endringen ble presentert som en seier for likebehandling av trossamfunn og for trosfriheten. Men hva har egentlig skjedd siden?

Vi kan lese om «Norsk taushet om trosfrihet» i Dagen 2. januar 2025 at Høyre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet er på vei til å fjerne begrepet trosfrihet fra sine programmer, erstattet med mer generelle formuleringer om menneskerettigheter og demokrati. Dette er ikke bare en språklig justering – det signaliserer en politisk kurs der religion blir stadig mer irrelevant. Det ser ut til at sekulariseringen av Norge har gått fra å være en tilpasning til mangfold til å bli en målrettet politikk.

Powered by Labrador CMS