For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

Meninger

FORDOMMER: Rasisme er forestillinger, fordommer og oppførsel som gir uttrykk for at mine nærmeste eller «mitt folk» er mer verdifullt og bedre enn andre, skriver Berit Hagen Agøy.

Er vi alle rasister?

Publisert Sist oppdatert

Vi har nylig markert FNs dag mot rasisme 21. mars, og det fikk meg til å undres over hvem som er rasister.

Vi påstår at alle har likt menneskeverd, og i kirken begrunnes det med at alle er skapt i Guds bilde. «Her er ikke jøde eller greker, her er ikke slave eller fri, her er ikke mann og kvinne. Dere er alle én i Kristus Jesus» (Gal 3,28). Gud gjør ikke forskjell på folk.

Men dette har ikke vært til hinder for at vi gjør det. Jeg kjenner ikke til noe samfunn som ikke har gitt mennesker ulik verdi, status og rettigheter ut ifra hvilken gruppe de tilhører. Vi skiller – bevisst eller ubevisst – mellom «oss» og «de andre». «De andre» er de som bor et annet sted eller som er annerledes enn «oss». Slik har det vært fra tidenes morgen. I USA kalles rasismen «the original sin». Rasismens opprinnelse er skillet mellom «oss» og «de andre».

Powered by Labrador CMS