Et skritt i riktig retning
I en konservativ tradisjon kan man gjerne ha sterke meninger, men man har ikke sosialistenens hang til å ville presse dem på alle andre.
Når Erna Solberg ( Høyre) inntar statsministerens kontor, får Norge en statsminister som erkjenner at spørsmålet om abort handler om mer enn kvinners rettigheter og likestilling . Det gleder oss.
Det var på en pressekonferanse i forbindelse med regjeringsforhandlingene at hun kom med uttalelsene som opplevdes både oppsiktsvekkende og forfriskende, etter åtte år med de rød-grønne som har manglet vilje til å ta realitetene inn over seg.
Solberg sa at det ble for lite i den store sammenhengen, å redusere abortspørsmålet, eller spørsmålet om legers reservasjonsrett, til et kvinnespørsmål. Tvert i mot mente hun at dette var et stort spørsmål som angår både kvinner og menn.
«Det dreier seg om liv og død, det dreier seg om store etiske spørsmål og det dreier seg om moralske spørsmål for legene», sa hun.
Dette er gledelig på to plan: For det første at hun så tydelig erkjenner abort som et stort etisk spørsmål. Dette etiske dilemmaet er ikke blitt mindre ettersom moderne teknologi så tydelig viser oss at fosteret i magen faktisk er et barn. Da blir det et større spørsmål enn kvinners råderett over egen kropp.
For det andre er det gledelig at Erna Solberg så tydelig erkjenner viktigheten av at leger kan reservere seg. Samvittighetsfriheten er en av de grunnleggende menneskerettighetene. Den er en av demokratiets grunnsteiner.
Ikke uventet har punktet om reservasjonsrett i samarbeidsavtalen mellom de borgerlige partiene, møtt betydelig motstand.
Dette kom blant annet til uttrykk ved at Venstre-leder Trine Skei Grande lot være å signere på dette punktet. At avtroppende arbeidsminister Anniken Huitfeldt er skeptisk, er som ventet.
Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik likedan - selv om vi skulle ønske at vi en dag fikk et ombud som også gikk på barrikadene mot diskrimineringene av de mer enn 15.000 barna som årlig blir nektet livet.
Også internt i Høyre har protestene vært sterke. Tidligere Høyre-statsråd Astrid Nøklebye Heiberg er en av dem som protesterer. Julie Brodtkorb, påtroppende statssekretær for Solberg, har tidligere omtalt reservasjonslegene som egoistiske.
At Erna Solberg likevel kan argumentere som hun gjør, handler ikke bare om politisk mot, men også om den ideologiske tradisjonen hun står i.
Morten Magelssen, lektor ved Senter for for mendisinsk etikk ved UiO, setter fingeren på et viktig poeng når han sier at Solbergs uttalelse passer inn i konservatismens toleranse for mangfold av meninger i etiske spørsmål. Dette står i motsetning til situasjonen er på venstresiden, der ensrettingen mye større, sier han i gårsdagens Dagen.
Konservatismen er i sitt vesen ikke dogmatisk, men legger stor vekt på den personlige frihet. I en konservativ tradisjon kan man gjerne ha sterke meninger, men man har ikke sosialistenes hang til å ville presse dem på alle andre.
Med Solberg som statsministerstolen kan vi håpe at den noe trange kulturen for hva som er politisk korrekt å hevde, blir utfordret. Hennes åpenhet for å tenke nytt når det gjelder abort og reservasjonsrett lover godt.