Meninger

GUDS ORD: Jesus, gjennom sine gjerninger, viste gang på gang hvordan Guds ord skulle forstås, skriver Tor Kristian Birkeland.

Evangeliene er fulle av kjærlige og empatiske gjerninger

Publisert

Etter at Gud hadde sendt ordet sitt til jorden i form av et menneske, gikk det opp et lys for mange mennesker langt utover jødedommen, som til da hadde vært en av mange små, etnisk begrensede religioner i verden. Det lyset prøver vi å la skinne i Himalaya-regionen.

Jødene hadde allerede fått Guds ord fra Moses og profetene, men de som kjente Guds ord best i det jødiske samfunnet – de skriftlærde og fariseerne – var ironisk nok dem som oftest kom i konflikt med Jesus, Guds ord i menneskeform.

Gud visste hvor begrenset menneskenes språk, empati og intelligens er, hvor lett det er for et menneske å tenke «jeg er bedre enn ham/henne», og hvordan menneskers måter å ordne et samfunn på, ofte er urettferdig for dem som faller utenfor. «For loven ble gitt ved Moses, nåden og sannheten kom ved Jesus Kristus» (Joh. 1:17). Gud måtte bli menneske for å vise oss hva Gud mente.

Jesus, gjennom sine gjerninger, viste gang på gang hvordan Guds ord skulle forstås. Noe av det mest provoserende han gjorde, var å helbrede på sabbaten, den ukentlige hellige hviledagen hvor det knapt var lov å gjøre noen ting. Klarer vi i dag å fatte i hvor stor grad Jesus på noen punkter gikk på tvers av Skriften slik den «skulle» forstås, altså slik de som kjente Skriften best, mente at den skulle forstås?

Kan dette lære oss noe om vår egen ydmykhet når det gjelder hvordan Skriften «skal» forstås? En regel som oppleves som urettferdig, oppleves som kjærlighetsløs for dem som urettferdigheten rammer. En kjærlig og empatisk gjerning, derimot, har en helt annen virkning.

Jesus la stor vekt på kjærlige og empatiske gjerninger, og evangeliene er fulle av historier om dette. Disse gjerningene var som mat å regne for Jesus: «Min mat er å gjøre det han vil, han som har sendt meg» (Joh. 4:34). Når vi ber «Gi oss i dag vårt daglige brød», er dette noe av det vi ber om, at vi skal få gjøre det Gud vil.

Dette har stor relevans for oss som misjonærer både i Norge og i verden for øvrig. I landene rundt Himalaya-fjellene er det store begrensninger på religionsfriheten, og man kan komme i fengsel hvis man anklages for å forkynne og oppmuntre noen med ord til å tro på Jesus. Man kommer imidlertid ikke i fengsel hvis man viser hva det vil si å tro på Jesus. Gjennom dette har mange mennesker kommet til tro.

Powered by Labrador CMS