TERRORANGREP: Det vanligvis så fredelige Canada er rystet av to terrorangrep på få dager. Begge angriperne skal være muslimske konvertitter. FOTO: Reuters/NTB Scanpix

Farlige konvertitter

Konvertittene er de farligste og mest lettpåvirkelige. De som nå reiser til Syria for å kjempe kan bli dødelige våpen i terrorgruppenes hender.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag drepte canadieren Michael Zehaf-Bibeau soldaten Nathan Cirillo (24) før han trengte seg inn i Canadas parlament. Politikerne måtte barrikadere seg i frykt for våpendesperadoen. Til slutt ble han skutt og drept av snarrådige sikkerhetsvakter.

LES OGSÅ: – Canadisk angriper ville reise til Syria

Zehaf-Bibeau hadde en canadisk mor med en betrodd stilling hos landets innvandringsmyndigheter. Faren var en libysk forretningsmann, men han var ikke muslim i oppveksten. For omtrent ti år siden konverterte han til islam. Til moren hans skal han ha fortalt at han ønsket å dra til Syria, og etter skyteangrepet la den syrisk-irakiske terror­gruppen Islamsk Stat (IS) ut et bilde av ham.

Han er ikke alene. Blant de flere tusen radikale islamistene som har reist fra vestlige land til Syria finner man mange konvertitter. Mellom 10 og 20 prosent av de Syriafarerne har reist fra Norge vokste opp med en annen tro enn islam og konverterte i ungdomsårene. Og i det radikale islamistmiljøet her i Norge har det vært flere toneangivende konvertitter blant medlemmene.

Fenomenet er ikke unikt for Norge, omtrent 25 prosent av de som har reist fra Frankrike er også konvertitter. Og fra en rekke andre europeiske land rapporteres det om en høy andel Syriafarere med ikke-muslimsk bakgrunn.

LES OGSÅ: Radikal islam uroer Europas yngste stat

Fenomenet er heller ikke nytt. Én av pionerene i det norske radikale islamistmiljøet var en konvertitt. Han hadde bakgrunn fra et gjengmiljø hvor han vanket sammen med mange utlendinger. Han var en venn av Arfan Bhatti og var på midten av 2000-tallet en viktig del av det han selv kaller «jihadmiljøet» i Norge.

Han er ikke den eneste. Norges farligste terrorist har et norsk navn. Anders Østensvig- Dale vokste opp i Norge. Etter å ha konvertert til islam og vært en del av et radikalt miljø i Oslo slutter han seg til Al-Qaida i Jemen i 2011. Han er i dag oppført på USAs liste over ettersøkte terrorister.

En annen konvertitt er Bastian Vasquez. Han er fra Skien og konverterte til islam i 2009. Fra ungdomsårene hadde han mange muslismke venner og hadde vært en del av et småkriminelt miljø. I 2012 ble han siktet for en trusselvideo mot blant annet Jens Stoltenberg og kongefamilien. Samme år reiser han til Syria der han oppholder seg sammen med den kjente ekstremisten Mohyeldeen Mohammad. I 2014 dukker han opp som hovedperson i en video fra terrorgruppen, og viser frem områder på grensen mellom Syria og Irak der IS har tatt kontrollen. Blant annet viser han frem irakiske krigsfanger.

LES OGSÅ: Uaktuelt å inndra Syria-fareres pass

Den viktigste grunnen til at personer blir ekstremister er søken etter en identitet. Disse konvertittene finner en ny tilhørighet i radikal islam. Mange bruker også timer og dager på nettet.

En konvertitt jeg har snakket med forteller om hvordan det kan bli en besettelse å følge nyhetene fra radikale islamistgrupper verden rundt. Og i de radikale islamistnettverkene får de en ny oppgave i livet: Å bli hellige krigere, mujahedin.

Gjennom prosessen bryter mange med familie, venner og nettverk. De står igjen uten noen annen familie eller vennekrets enn det de radikale islamistene tilbyr. Det betyr at det kan være vanskeligere å bryte med miljøet.

LES OGSÅ: Syriafarerne burde vært stanset

Alle konvertitter blir selvsagt ikke ekstremister. Men problemet i Norge og andre vestlige land er at det finnes radikale nettverk både på gaten og på nettet som forsøker å trekke nettopp disse, sårbare ungdommene til seg. Andre muslimske miljøer er gjerne lite interessert i å trekke til seg konvertittene, dermed havner de lett i radikale nettverk. De er i en fase hvor de er lett påvirkelige. Derfor er de også sårbare for propagandaen fra radikale islamistgrupper som begrunner voldsbruken med sitater fra Koranen.

Å gjennomføre et terrorangrep handler i stor grad om overbevisning. Er overbevisningen sterk nok og tvilen fraværende er sjansen stor for å lykkes. Michael Zehaf-Bibeau gjorde det. Faren er stor for at flere andre konvertitter til islam vil følge hans eksempel.

Powered by Labrador CMS