Debatt
Fattig i verdens rikeste land
Det er et paradoks at det går så det griner på Oslo Børs, mens foreldre griner fordi de ikke kan gi barna den ferien de fortjener.
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer viser at 11 prosent av befolkningen har hoppet over måltider og 7 prosent har lagt seg sultne på grunn av endringer i sin økonomiske situasjon siste seks måneder.
Samme dag kom Røde Kors med en undersøkelse som viser at hver fjerde person er bekymret for at de ikke har råd til ferie i år, det er en økning fra 20 prosent i fjor, mens 41 prosent svarer at de er helt eller delvis enig i utsagnet «Med min inntekt, har jeg ikke råd til å gi barna mine de ferieopplevelsene jeg skulle ønske jeg kunne gi dem».
Fattigdom handler om å mangle penger til å fikse vaskemaskinen om den ryker, om ungen som gruer seg til å dra i bursdagsbesøk fordi hun ikke kan ta med en gave eller pensjonisten som står over et måltid fordi pensjonen ikke strekker til.
Sånn skal vi ikke ha det i Norge. Det mangler ikke på penger i samfunnet, men det mangler på at pengene går til dem som trenger det mest. Det er et paradoks at det går så det griner på Oslo Børs, mens foreldre griner fordi de ikke kan gi barna den ferien de fortjener.
Oslo Børs har steget med 20 prosent siden samme tid i fjor. Det er like mye som økningen til personer som frykter de ikke har råd til ferie. Med en slik utvikling øker forskjellene mellom de som har mye og dem som har lite i samfunnet.
Denne fattigdomskrisen er et problem ikke bare for de som må bruke hverdagen på å bekymre seg for ubetalte regninger, men t er et nederlag for oss som samfunn. Folk skal ikke bruke tiden på å bekymre seg og stresse for hva de skal gjøre om de ikke kan betale husleien.
Vi trenger alle trygghet i hverdagen for å kunne ha gode liv og bidra til samfunnet. Både hver enkelt og samfunnet taper når usikkerhet og stress over ubetalte regninger får grep om folks hverdag.
Det er skammelig at en av ti hopper over et måltid på grunn av økonomien i et så rikt land som Norge. Disse tallene er et rop etter politisk handling. De mest effektive tiltakene er økning av barnetrygden, øke trygdene og sikre folk veier inn i arbeidslivet.
SV har prioritert å bruke vår maktposisjon på Stortinget til nettopp dette og politikk funker. I 2024 ser vi antallet barn som vokser opp i fattigdom går ned for første gang på ti år. Det henger direkte sammen med at SV forhandlet inn en økning i barnetrygden for alle barn. Framover er det viktig å sikre at barnetrygden ikke igjen blir stående stille, og sikre særlig utsatte grupper et løft.
Det er langt fra nok. Ingen partier kan si seg fornøyd når man ser hvordan økte matpriser, skyhøye leiepriser og inflasjonen gjør livet for dem som har lite vanskelig. Vi trenger et krafttak mot fattigdom slik at vi får et samfunn der alle kan leve gode liv.