For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Meninger

BANGLADESH: Liten gutt selger grønne grønnsaker på gata i hovedstaden Dhaka.

Feid vekk, men ikke borte

Publisert Sist oppdatert

Bangladesh er et av de asiatiske landene hvor norske organisasjoner har hatt flest bistandsprosjekter. Da britene trakk seg ut av sitt store indiske territorium i 1947, skjedde nesten umiddelbart en av de største flyktningkatastrofene vi kjenner til. Det britiske India ble delt i to, med en hinduistisk del som vi i dag kjenner som India, og en muslimsk del som ble kalt Pakistan. Delingen skjedde raskt, og over 12 millioner mennesker flyktet. Trolig ble en million mennesker drept i løpet av noen korte uker.

Pakistan ble da bestående av to deler, hvorav den ene er det som i dag er Pakistan, mens den andre delen het Øst-Pakistan og er det som i dag heter Bangladesh. Men Øst-Pakistan ble dårlig behandlet av Vest-Pakistan. Blant annet forsøkte vest-pakistanerne å innføre sitt språk, urdu, i Øst-Pakistan, i stedet for deres eget språk bengali. Dette førte til oppstand, og i 1971, samtidig som norsk bistandsarbeid virkelig skjøt fart, ble Bangladesh selvstendig.

Fattigdommen i Bangladesh var stor, og det nye landets innbyggere hadde behov for mye støtte til utdanning, helse og mye annet. Da Strømmestiftelsen ble stiftet i 1976 ble det raskt klart at Bangladesh var et land hvor vi ville jobbe.

Powered by Labrador CMS