Felles fridag og hviledag
Søndagsåpne butikker er mer enn et spørsmål om å kunne shoppe til alle døgnets timer. Valgfrihet er et gode, men det er ikke det eneste som definerer et godt samfunn å leve i.
I dag har skole- og arbeidsliv en puls med helgen som pusterom og søndagen som fri- og hviledag. Det er etablert en etterlengtet dag for både familieliv, frivillighet og kirkeliv.
Struktur kan anses som hemmende av noen, men det kan være frigjørende med noen faste rammer rundt livet.
Helgefri er en slik ramme. Alle kan ikke ha fri på søndager, men de fleste ser frem til at det snart er helg. Hvorfor det? Jo, det er noe med rytmen mellom arbeid og hvile som også reflekteres i behov for forutsigbare pauser i livet. Selv om noen ønsker å bestemme når man vil ha fri, så er det gjennom århundrer skapt mange felles arenaer for felles fridag og hviledag; et gode vi bør verne om og sette høyt. Hvis det innføres arbeidsdag på søndag i en av våre store næringer, som detaljhandel er, så er ikke søndagsfri lenger en naturlig rytme for folk flest.
Familien trenger dette pustehullet for å samle krefter, ha tid til hverandre, kunne dra på hytta eller gå i kirken.
Det norske samfunn er bygget på frivillighet og foreningsliv, og uttrykket «sosiale nettverk» har sitt utspring i studier av norsk foreningsliv. Frivilligheten har gode kår på søndager, og fridagen gir rom for mye engasjert felles aktivitet.
Norge er også en nasjon med en sterkt kristen tradisjon og et synlig kirkeliv. Søndagen er dagen hvor de fleste kirker og menigheter samles til fellesskap, og dagen er satt til side både som hviledag og hellig dag.
Alt det skapte har en syklus med aktivitet og hvile, og det ligger også i den bibelske fortelling at Gud skapte hviledagen.
Søndagsåpne butikker er mer enn et spørsmål om å kunne shoppe til alle døgnets timer. Valgfrihet er et gode, men det er ikke det eneste som definerer et godt samfunn å leve i.
La oss stå sammen om de strukturene som skaper gode rammer for livet i fellesskap.
Som menighetsbevegelse med menigheter spredt fra nord til sør i landet vårt, ønsker baptistene i Norge å slå et slag for å beholde søndagen for familieliv, frivillighet, hvile og fellesskap.
* Sterke meninger: Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!