Meninger
Felles initiativ skal finne nye løsninger for klimafinansiering
I kampen mot klimaendringene har Norge et ansvar for å hjelpe fattige land med å kutte utslippene og håndtere klimakriser. Nå skal et nytt initiativ se på innovative og nye kilder til klimafinansiering.
I starten av januar meldte EUs klimaovervåkingstjeneste Copernicus at de siste åtte årene har vært de varmeste noensinne. Gjennomsnittstemperaturen i 2022 gjorde året til det femte varmeste på jorda siden 1800-tallet.
Konsekvensene av dette så vi i flere av landene vi arbeider i. I Malawi førte den tropiske stormen «Ana» og flommen som fulgte til at 100.000 mennesker mistet hjemmene sine. I Somalia advarte FN om overhengende hungersnød som følge av alvorlig tørke, som har bidratt til at 7,8 millioner mennesker ikke har tilgang til nok mat. I Pakistan ble 33 millioner mennesker hard rammet av flom. Selv fikk jeg se konsekvensene på nært hold, da jeg forrige måned besøkte landet og møtte flere av flomofrene.
Dette er bare noen av de siste eksemplene på at det er utviklingsland som står i frontlinjen i kampen mot klimakrisen. Mennesker som i svært liten grad har vært med på å skape klimaendringene rammes hardest.
Klimakrisen krever nytenkning
Gjennom blant annet Parisavtalen har rike land forpliktet seg til å støtte utviklingsland med klimafinansiering. Finansiering som skal støtte utviklingsland slik at de kan kutte egne utslipp, tilpasse seg klimaendringene, og respondere på de store tapene og skadene som klimakrisen allerede påfører dem.
Når Norge responderer på en internasjonal krise, har svaret ofte vært å se på hvordan vi kan vri bruken av bistandsbudsjettet. Men i møte med klimakrisen er ikke dette godt nok.
Derfor har vi sammen med fem andre humanitære organisasjoner (Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Redd Barna, Caritas Norge og Norges Røde Kors) tatt initiativet til et utvalg som skal se på innovative og nye kilder til klimafinansiering.
Utvalget ledes av Vidar Helgesen, tidligere klima- og miljøminister for Høyre. Han har med seg flere eksperter innen økonomi, grønn omstilling, bistand og politikk.
Klimakrisen krever at vi begynner å tenke nytt og annerledes.
I løpet av våren skal utvalget blant annet komme med forslag på hvordan vi kan skaffe de midlene som trengs for at Norge skal ta sitt rettmessige ansvar, uten at dette går på bekostning av annen utviklingshjelp.
Nye kilder til klimafinansiering
Norge og andre rike land har historisk sluppet ut mye klimagasser og tjent seg rike på olje og gass. Derfor har vi et ansvar for den klimakrisen vi står i i dag.
Selv om verdens rike land har forpliktet seg til å støtte de fattige landene med klimafinansiering, har verdens rike land ikke levert godt nok på dette. Svarene på klimautfordringene vi har i dag ligger ikke i bistandsbudsjettene til de rike landene alene. Klimakrisen krever at vi begynner å tenke nytt og annerledes.
Nå skal utvalg sette seg ned for å finne nye løsninger for kilder til klimafinansiering, og bidra til investeringer i vår felles fremtid. Vi ønsker utvalget lykke til med arbeidet og ser fram til å lese deres rapport i mai.