Filippinene trenger internasjonal hjelp

I en akuttfase er FN de beste til å koordinere hjelpearbeidet slik at flest mulig får hjelp.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken ram­met dette årets størs­te na­tur­ka­ta­stro­fe Fi­lip­pi­ne­ne. Ty­fo­nen Haiyan feide over øy­grup­pen. Spe­si­elt byen Ta­clo­ban ble hardt ram­met. An­slags­vis 50.000 per­soner er hardt ram­met, og tren­ger nød­hjelp for å over­le­ve. Flere tusen per­soner er meldt om­kom­met eller sav­net.

Men det var først etter at stor­men løyet at den vir­ke­li­ge kam­pen for å over­le­ve star­tet for of­re­ne. Ta­clo­ban lig­ger vans­ke­lig til­gjen­ge­lig, og si­tua­sjo­nen er fort­satt kao­tisk.

I en glo­ba­li­sert ver­den blir dess­ver­re slike na­tur­ka­ta­stro­fer fort «nok en ka­ta­stro­fe i andre deler av ver­den». Om­fan­get er vans­ke­lig for oss å fatte her oppe i det høye nord. Når ka­ta­stro­fen i til­legg skjer i et land med mange fat­ti­ge, får opp­merk­som­he­ten ikke det om­fan­get det for­tje­ner. Ka­ta­stro­fen er en av de ver­ste de siste årene.

Men denne uken har det nors­ke folk hatt med­fø­lel­se med det fi­lip­pins­ke fol­ket. Mange har åpnet lomme­bo­ken, og store sum­mer er gitt til hjelpe­ar­bei­det.

Selv om Fi­lip­pi­ne­ne er fy­sisk langt unna, er det et land Norge har fått nær kon­takt med. Fi­lip­pins­ke sjø­folk fyl­ler i dag de fles­te plas­ser på de fles­te nors­ke skip. Fi­lip­pi­ne­re er po­pu­læ­re som au-pai­rer, og det er ikke få nors­ke fa­mi­li­er som får hjelp og av­last­ning av fi­lip­pi­ne­re. Mange nors­ke kir­ker har svært mange fi­lip­pi­ner­ne i sine fel­les­skap. Kan­skje spe­si­elt gjel­der dette ka­tols­ke kir­ker.

Fi­lip­pi­ne­ne er et land med svært mange krist­ne og mange kir­ker. Ja, det størs­te krist­ne lan­det i Asia. Det har også gjort det til et av lan­de­ne i Asia hvor det har vært ef­fek­tivt å drive hjelpe­ar­beid og mi­sjons­ar­beid. Selv på Ta­clo­ban var det nors­ke krist­ne som drev barne­hjem og som ble ram­met av ka­ta­stro­fen.

Disse tette bån­de­ne er med på å sikre at gi­ver­gle­den er stor nå i inn­sats­fa­sen. Det fi­lip­pins­ke fol­ket tren­ger all hjelp de kan få nå. Det er tids­kri­tisk å få på plass hjelp raskt og ef­fek­tivt, slik at ikke enda flere dør av sult og tørst.

Som all­tid når det skjer slike store ka­ta­stro­fer, opp­står det et hjelpe­kaos. Som all­tid er det tro­lig noen som vil sko seg på vegne av de som vir­ke­lig tren­ger hjel­pen. I en inn­sats­fase må det være vik­ti­ge­re å få frem hjel­pen enn å skul­le gjøre rede for en­hver kjeks som er sendt..

Det som er svært vik­tig er at inn­sat­sen i akutt­fa­sen ko­or­di­ne­res. Små or­ga­ni­sa­sjo­ner som sen­der nød­hjelp og per­so­nell gjør hjelpe­ar­bei­det i sam­råd med FN og de andre hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne. Det er svært mange som sen­der per­so­nell for å hjel­pe. Faren er imid­ler­tid at små og mel­lom­sto­re or­ga­ni­sa­sjo­ner nær­mest står oppå hver­and­re i en­kel­te om­rå­der, mens man i andre om­rå­der ikke har noen dek­ning.

I en akutt­fase av en ka­ta­stro­fe er det tro­lig ingen som er bedre enn FN-or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne til å få over­sik­ten, og som har ru­ti­ner og res­sur­ser til å se hvor be­ho­vet er størst. For mind­re or­ga­ni­sa­sjo­ner kan det virke unød­ven­dig by­rå­kra­tisk, men en slik or­ga­ni­se­ring vil uten tvil hjel­pe flest fi­lip­pi­ne­re. Vi vil sterkt un­der­stre­ke at det som hjel­per flest mulig ofre er en ko­or­di­nert in­ter­na­sjo­nal hjelpe­inn­sats.

Fi­lip­pi­ne­ne og det fi­lip­pins­ke fol­ket vil tren­ge hjelp i lang tid frem­over, og da er de helt av­hen­gig av gaver også fra nord­menn. Både fra me­nig­he­ter, sta­ten og fra pri­vat­per­soner.

Powered by Labrador CMS