Leder

NATURBRUK: Turer i norsk natur gir bedre helse, både psykisk og fysisk.

Finn lyspunkter i høstmørket

Publisert Sist oppdatert

Høsten, og spesielt tiden fram mot advent, er en mørk affære. Spesielt nå som vi også får lengre og mørkere kvelder med nylig avsluttet sommertid. Det nytter ikke å fornekte det.

Som om ikke årstiden i seg selv har nok mørke å by på, så har vi denne høsten fått byttet ut pandemitiltak og sykdomsbekymringer med andre omfattende utfordringer: Russlands krigføring i Ukraina fører til at det norske forsvaret har høynet beredskapen to ganger allerede.

Høye strømregninger bekymrer veldig mange av oss foran den kalde årstiden. En rekordstor prisstigning på matvarer og forbruksartikler fører til sterkt voksende pågang hos de som deler ut dagligvarer og klær til familier som ikke lenger får pengene til å strekke til.

På toppen av det hele, så regner det. Dag etter dag. Hele tiden. Men akkurat det er ikke bare trist. For nedbør er jo gode nyheter for vannkraftmagasinene og kanskje også for kommende strømregninger.

Men hva er den aller beste medisinen mot trykkende mørke og truende trusler?

Noe at det aller beste er å være en del av et levende fellesskap. For mange av Dagen-leserne betyr det engasjement og deltakelse i ulike deler av kirke- og menighetsliv. Å kjenne på at man kan bety noe for andre, gjøre en forskjell for noen i hverdagen eller bidra i lokalmiljøet, gir oss alle et følelsesmessig løft.

For de av oss som har muligheten til å komme seg ut, så er turer i norsk natur veldig bra både for kropp og sjel.

I Japan har de siden 80-tallet snakket om fenomenet skogs-bading, Shinrin-Yoku. Forskerne hevder at samhandling med naturen, skogsterapi. kan hjelpe folk i alle aldre til å bedre takle stress og redusere depresjoner.

Den danske filosofen, kristne tenkeren og forfatteren Søren Kierkegaard sa det på denne måten:

«Mist for all del ikke lysten til å gå. Jeg går meg til det daglige velbefinnende hver dag og går fra enhver sykdom. Jeg har gått meg til mine beste tanker og jeg kjenner ingen tanke så tung at man ikke kan gå fra den.»

Allerede i mars kunne forskning.no vise til en amerikanske studie som viste at de som tilbrakte mer tid i grøntområder under korona-pandemien, rapporterte om mindre depresjon og angst.

Mange av oss fikk oss en «koronahund» under smitteutbruddet, og vi vet også at nærkontakt med dyr virker positivt inn på vår mentale helse. Se bare hvor viktig besøkshunder er blitt på sykehus- og sykehjemsavdelinger.

I denne saken er det ingen grunn til å vente på tiltak fra myndighetene.

Det er også veldig enkelt å glede seg selv, naboen, venner, familiemedlemmer. Inviter til en enkel hverdagsmiddag som du likevel hadde tenkt å lage til deg selv og dine nærmeste.

Lag en vaffelrøre og inviter på kaffebesøk. Bland deg en pannekakerøre, fyll den på en plastflaske og be med deg noen du vil gå tur sammen med til pannekakesteking over bålvarme eller på medbragt kokeapparat.

Eller om du har redusert bevegelsesevne så kan du invitere til filmkveld med enkel servering eller bare en god prat over kaffebordet.

Det finnes mange muligheter og det er ikke sikkert at alt virker like godt for alle. Men noe virker garantert godt for noen. Bare prøv.

Og i denne saken er det ingen grunn til å vente på tiltak fra myndighetene. Mulighetene er her allerede. Det eneste vi kan kan kreve er at staten fortsetter å legge forholdene best mulig til rette for frivilligheten som er en svært viktig aktør når det handler om å engasjere folk lokalt.

Powered by Labrador CMS