Firkløver-regjering er ingen lykkelig løsning
Erna Solberg har en plan om å samle alle fire partier på ikke-sosialistisk side i en samarbeidsregjering. Sjansene er store for at hun må se seg om etter en alternativ plan.
Hovedårsaken til det er politikken til Fremskrittspartiet. På ganske mange områder skiller den seg så radikalt fra politikken til de andre tre at det er vanskelig å se hvordan de kan samle seg om en felles regjerings-plattform.
Det er spesielt Venstre og Kristelig Folkepartis programmer som står i sterk kontrast til mye av det Fremskrittspartiets vil ha gjennomført i neste stortingsperiode. Men også Høyre vil ha problemer med flere av Siv Jensens prioriterte saker.
To er best
For en uke siden ble det kjent at en rekke framtredende stortingsrepresentanter i Fremskrittspartiet mener at det vil være best om de kan regjere sammen med Høyre alene. Det er et standpunkt som Høyre-leder Solberg ikke er særlig begeistret for.
Fremskrittspartiet skiller seg også ut fra de tre andre på et annet vesentligt punkt: De er det eneste partiet som ikke har garantert at de vil sørge for en ny regjering dersom det blir et ikke-sosialistisk flertall i Stortinget.
I forbindelse med Frp-landsmøtet nøyde partileder Siv Jensen seg med å gjenta at de vil ha en ny politikk og at de ikke støtter en regjering de ikke er en del av.
Ikke bare småtteri
- Garantien ligger hos velgerne. Det er de som setter sammen et nytt Storting, la Jensen til.
Det som blir veldig tydelig i sammenstilling av programmene til Høyre, Frp, Venstre og KrF, er at det ikke bare handler om mindre politiske gnisninger. Her lander vi midt oppe i det stor-politiske:
Problemområder er blant annet bruken av overskuddet av petroleumsfondet (handlingsregelen), selve eksistensen av bistanden, forståelsen av klimakrisen og asylretten.
Problemområder
Det er nesten ikke mulig å tenke seg at et parti som mener at klimakrisen er vår tids største utfordring (KrF) kan samarbeide med et parti som, under tvil, sier at menneskelig aktivitet påvirker klimaet, men at det er stor usikkerhet omkring det.
Det er nesten ikke mulig å tenke seg at partier som vil verne sårbare områder utenfor Lofoten, Vesterålen, Senja mot oljeboring (Venstre og KrF), kan samarbeide med et parti som sier rett ut at de vil ha konsekvensanalyse som munner ut i oljeleting.
Det er nesten ikke mulig å tenke seg at partier som vil beholde dagens regler for bruk av oljepengene (Høyre, KrF og Venstre), kan samarbeide med et parti som vil fjerne handlingsregelen helt.
Bistand
Handlingsregelen, som ble vedtatt av Stortinget i 2001, sier at det kun er avkastningen av oljefondet som kan brukes i statsbudsjettet. Frp mener at man må kunne bruke av oljeinntektene for å investere i blant annet infrastruktur uten at det vil skape inflasjon.
Det er nesten ikke mulig å tenke seg hvordan tre partier som vil opprettholde et fortsatt høyt nivå på norsk bistand kan samarbeide med et parti som vil skjære mest mulig ned på offentlig bistand.
På toppen av dette kommer andre stridstemaer som alkohol, kultur og menneskelig reproduksjon.
DAGEN