For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Debatt

IKKE NØYTRAL: Han var ingen nøytral generalsekretær, han var på Israels side, skriver Odd E. Rambøl. Her er FNs tidligere generalsekretær Trygve Lie (nr. tre f.h.) sammen med bl.a. Israels statsminister David Ben-Gurion (nr. tre f.v.) i et bilde fra 1953.

Flere hundre tusen palestinere på flukt i 1948

Publisert Sist oppdatert

«Null 'palestinske' flyktninger i 1948», hevder Ola E. Hals (Dagen 2.2.). Det er imidlertid fakta at flere hundre tusen mennesker som i mange generasjoner hadde bodd i områdene som er omtalt som Palestina flyktet i 1948, fordi de ble fordrevet av Israel. (Jeg har lest 700.000, Hals mener det er i underkant av en halv million – men for meg er en strid om tall mindre viktig).

I Nils A. Butenschøns bok, «Midt-Østen – Imperiefall, statsutvikling, kriger» beskrives starten på fordrivelsen (side 238): «Hendelsesforløpet i Deir Yassin er knapt omstridt nå lenger. Landsbyens ikke-angrepspakt med lokale jødiske styrker sparte den ikke mot å bli trukket inn i den jødiske offensiven for å bryte det arabiske kvelertaket på Jerusalem. Etter en intens kamp mellom palestinsk milits og Irgun-styrker med noe artilleristøtte fra Hagana, trakk de palestinske styrkene seg tilbake og Irgun inntok landsbyen den 9. april. I brutale hevnaksjoner for egne tap drepte den jødiske militsen mange av de gjenværende menn, kvinner og barn og voldtok og lemlestet andre.»

Irguns sjef Menachen Begin (senere statsminister i Israel) sendte en gratulasjons-melding til sine soldater, som avsluttet med: «Fortsett fram til seier: Som i Deir Yassin, så overalt.» Det ble fulgt opp, det er en mange tilsvarende israelske massakrer som tvang palestinerne til å forlate sine hjem.

Powered by Labrador CMS