Meninger
Flyktninger har rett på et trygt og verdig liv
Millioner av mennesker har flyktet fra Ukraina siden krigen startet. Nå må vi gjøre det vi kan for å gi flyktninger et så trygt og verdig liv som mulig mens de er på flukt.
Siden krigen i Ukraina brøt ut har over 12 millioner mennesker flykte fra hjemmene sine. De fleste av flyktningene er kvinner og barn. De har reist fra ektemenn og fedre som ikke får forlate Ukraina fordi de må delta i krigen.
Noe av det verste et menneske kan gå igjennom er å være på flukt, og for kvinner og barn er situasjonen ekstra vanskelig. De er spesielt sårbare for seksuell vold og utnyttelse.
På grensen mellom Ukraina og nabolandene er situasjonen uoversiktlig. Mange hjelpeorganisasjoner og frivillige ønsker å hjelpe flyktningene videre, men i folkemengden finnes det også kriminelle med andre hensikter.
Mange flyktninger har ingen steder å dra, eller klare planer for veien videre. Det utnytter de kriminelle, og mennesker i en sårbar situasjon kan bli utsatt for menneskehandel, tvungen prostitusjon og annen utnyttelse.
Flyktet for å redde barna
Nylig besøkte mine kollegaer et senteret for flyktninger i Lasi i Romania. Senteret er drevet av Kirkens Nødhjelps partnere.
Her møtte de to kvinner som hadde flyktet med barna sine. Kvinnene ville ikke forlate Ukraina, men da bombene kom nærmere, skjønte de at de måtte flykte for å redde barna. Ektemennene deres er igjen i Ukraina.
På senteret får kvinnene husly, mat og beskyttelse. Nå ønsker de å reise videre til slektninger de har i andre land.
Noe av det verste et menneske kan gå igjennom er å være på flukt.
Kirkens Nødhjelp arbeider sammen med vår internasjonale humanitære partner ACT Alliance og flere partnere mot menneskehandel i Romania og Ukraina.
Vi bidrar med informasjonsdeling om hvordan man kan rapportere om mistanke om menneskehandel og informerer om hvilke rettigheter flyktningene har. Vi tilbyr også steder hvor man kan få beskyttelse, og gir frivillige og sosialarbeidere opplæring i hvordan de skal etablere gode beskyttelsestiltak ved flyktningmottakene.
Seksuell vold som våpen
I tillegg til at mange flyktninger utsettes for menneskehandel og overgrep mens de er på flukt, vet vi at seksuell vold også brukes som en strategi i krig.
Seksuell vold kan bli brukt for å tvinge folk på flukt, som terror, undertrykkelse eller for å få tilgang til ressurser og områder.
I FN resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet, som ble vedtatt i 2000 står det at kvinner og menn rammes ulikt av krig og konflikt, og at seksualisert vold i krig er en del av krigføringen, og ikke noe som bare skjer tilfeldig. Derfor er det så viktig at kvinner er med i fredsprosesser. Deres meninger og perspektiv er avgjørende for å skape fred.
Halvparten av Ukrainas barn på flukt
En måned etter at krigen i Ukraina startet var 4,3 millioner barn drevet på flukt, ifølge Unicef. Det er over halvparten av alle barna i Ukraina. Dette tallet er trolig langt høyere.
Barn som flykter alene mangler omsorgspersoner og er spesielt utsatt for utnyttelse. Mange har foreldre som er igjen i Ukraina og trenger trygge voksenpersoner som kan ta vare på dem i landene de kommer til.
Kirkens Nødhjelp er nå i gang med å gjøre avtaler med flere partnere, og vil arbeide langsiktig for å gi trygghet til barn, kvinner og alle andre som er på flukt og er rammet av krigen i Ukraina. Vi vil jobbe for å forebygge menneskehandel og utnyttelse av flyktninger i tiden framover.
Ingen vet hvor lenge krigen i Ukraina vil vare. Nå må vi gjøre det vi kan for å gi flyktningene et så trygt og verdig liv som mulig mens de er på flukt.