Forbilledlig etisk utfordring
Forbilledlig etisk utfordring fra tidligere Klassekampen-redaktør om tvillingabort.
«Finnes det ikke noen gode innvendinger mot tvillingabort?» undres kommentator og tidligere sjefredaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen. Han oppfordrer også venstresiden til å ta inn over seg etiske refleksjoner fra dem som tenker annerledes.
Som tilhenger av selvbestemt abort advarer Braanen sine meningsfeller mot å møte enhver etisk innvending med at det er et angrep på abortloven. Det synes han er særlig viktig når det kommer opp nye spørsmål som ikke har vært oppe til debatt tidligere. «Dette er også viktig for venstresida - hvis den noensinne skal kunne klare å regjere og samarbeide med kristenfolket».
Utfordringen fra Braanen er kjærkommen. Når den kommer fra en reflektert og respektert aktør i egne rekker, øyner vi håp om at den kan bli lyttet til. Viljen til å ta inn over seg etiske innvendinger knyttet til den medisinske utviklingen synes vi har vært skuffende svak i store deler av det politiske landskapet. Men på venstresiden har interessen for å diskutere dilemmaer knyttet til særlig abort vært ekstra liten.
Vi mener å være i besittelse av såpass mye selvinnsikt at vi vet hva som legges i begrepet dogmatisk. En slik anklage rettes ikke så sjelden mot oss, dem vi representerer og det vi står for. Men vi mener den med minst like stor rettmessighet kan rettes mot dem som stikker fingrene i ørene og roper «selvbestemmelse» så snart abort og etikk blir tema.
Tvillingabort er et godt eksempel. «Kvinnen er ved bevissthet, og vi står over henne og ser på to ultralydskjermer mens vi stikker nålen inn i hjertet til det ene barnet. Så må vi vente mange minutter til hjertet slutter å slå.»
Slik beskrev overlege Birgitte Heiberg Kahrs ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital i Trondheim prosedyren overfor NRK for to år siden. Vi har referert dette tidligere her på lederplass, men synes det er viktig å gjøre det igjen. Og da har vi ennå ikke nevnt at denne groteske handlingen medfører betydelig risiko for det gjenværende fosteret.
Men når statsminister Erna Solberg åpner for å diskutere denne praksisen, reagerer abortaktivister på autopilot, ikke minst på venstresiden. Men de er ikke alene: Bergens Tidende spanderte mandag fire sider på kampen for selvbestemt abort nettopp i lys av de pågående tautrekkingen om regjeringsmakt.
Men de nye etiske utfordringene var knapt berørt. Pensjonert medisinprofessor og overlege Ole-Erik Iversen påpeker at det blir utført færre enn ti tvillingaborter i året, så rent praktisk mener han dette er et lite, klinisk problem. Men prinsipielt og politisk er det kjempestort. Underlig nok ser han dette som et argument mot å gjøre noe med loven.
Menneskeverdet er under massivt press i vårt samfunn. Vi har teknologiske muligheter som skaper svære dilemmaer som angår oss selv og våre etterkommere. Det er tankevekkende å være vitne til at så mange viser så liten vilje til å gå inn i disse bokstavelig talt livsviktige spørsmålene med en mer åpen holdning.
Sorteringssamfunnet er en alvorlig trussel som ikke bør avfeies med ferdigformulerte svar som er flere tiår gamle. Vi håper Bjørgulv Braanens utspill i det minste kan gjøre at noen flere setter døren litt på gløtt.