Forbrytelse og straffeansvar

«Lommemannen» bør ikke få gå rundt som en fri mann bare seks år etter dommen, skriver Dagen på lederplass.

Publisert Sist oppdatert

En retts­stat må hele tiden ba­lan­se­re mel­lom å gi rett­fer­di­ge dom­mer til for­bry­te­re med full­byr­det an­svar når straf­fen er sonet, og sam­fun­nets behov for be­skyt­tel­se.

Det er åpen­bart at retts­sys­te­met vårt tren­ger en gjen­nom­gang for å iva­re­ta de ulike hen­sy­ne­ne på en god måte.

Torsdag ble det kjent at den så­kal­te lomme­man­nen har søkt om prøve­løs­la­tel­se. Han ble dømt til for­va­ring med en minste­tid på seks år for over­grep mot 66 gut­ter i 2008. Det var en av de størs­te se­de­lig­hets­sa­ke­ne i nyere norsk his­to­rie.

Nå har Erik An­der­sen gått til te­ra­pi og fått hjelp. Psy­kia­te­re mener at han nå er klar for å møte sam­fun­net igjen.

Men det er ikke sik­kert at sam­fun­net er klar for å møte ham, og grense­drag­nin­ge­ne mel­lom jus og psy­kia­tri er ikke gått skik­ke­lig opp.

For­va­rings­in­sti­tut­tet ble inn­ført i norsk retts­prak­sis i 2001 og er­stat­tet sik­rings­dom­me­ne. Målet var at per­soner som kunne ut­gjø­re en fare for sam­fun­net, ikke skul­le komme ut av feng­sel etter maks 21 år - med mind­re det ikke var fare for gjen­tat­te over­grep. I prak­sis kan det være en livs­tids­dom.

En av de førs­te store nors­ke kri­mi­nal­sa­ke­ne der for­va­ring ble brukt, var mot Viggo Kris­ti­an­sen i Bane­heia-sa­ken. Han ble dømt til for­va­ring i 2002.

Pro­ble­met med for­va­ring er at det er en mak­si­mal minste­tid på ti år. Det vil si at per­soner som står bak al­vor­li­ge for­bry­tel­ser, kan be om å få opp saken sin til ny vur­de­ring når minste­ti­den er ute.

Når dom­sto­len døm­mer en al­vor­lig for­bry­ter til for­va­ring, i ste­det for 21 års feng­sel, så er det med en tanke om at det er en stren­ge­re straff.

Da blir det et pa­ra­doks at den for­va­rings­døm­te kan, ved end­ret ad­ferd i feng­se­let, komme ut opp­til 11 år før den som er idømt van­lig feng­sels­straff.

Dette er i strid med den van­li­ge retts­opp­fat­nin­gen, og dom­sto­le­ne bør være var­som­me med å ut­hu­le for­va­rings­prin­sip­pet ved å bruke prøve­løs­la­tel­se. Det er hel­dig­vis ikke mange gan­ger vi får høre om al­vor­li­ge kri­mi­nel­le som blir prøve­løs­latt så tid­lig.

Når nå Erik An­der­sen ber om å bli prøve­løs­latt, kan det opp­le­ves som et hån mot of­re­ne. Han bør ikke få gå rundt som en fri mann bare seks år etter dom­men. En­kel­te av of­re­ne hans har knapt ruk­ket å bli myn­di­ge før han slip­per ut av feng­sel.

I saken om lomme­man­nen be­rø­rer vi også psy­kia­tri­ens kon­takt med jus­sen. Under 22. juli-retts­sa­ken ble det ty­de­lig at psy­kia­tri og jus er to for­skjel­li­ge di­si­pli­ner, og at det er et behov for at de møter hver­and­re bedre i al­vor­li­ge straffe­sa­ker.

Når det nå fore­lig­ger psy­kia­tris­ke rap­por­ter som for­tel­ler at An­der­sen er blitt frisk, blir vi min­net om at jus­sen må ta psy­kia­tri­en for det den er, og det er ikke en di­si­plin med ab­so­lut­te sann­he­ter.

Nå er det 13 år siden for­va­rings­in­sti­tut­tet ble etab­lert, og flere for­bry­te­re som er idømt for­va­ring, kan nå eller snart søke om prøve­løs­la­tel­se. Da er det også på tide å spør­re om det er rett med en minste­tid på så lite som ti år, og ikke minst: Er sam­fun­net klare til å møte disse for­bry­ter­ne ute på gaten?

En for­bry­ter som har sonet sin dom har gjort opp for sine for­bry­tel­ser. Sam­ti­dig er en del av for­bry­tel­se­ne vi har sett siden 2001 så al­vor­li­ge at feng­sel i ti år ikke er en fer­dig­so­net dom. Da må vi som en retts­stat re­vur­de­re om lov­ver­ket skal end­res.

Powered by Labrador CMS