Leder

FAKKELTOG: Fra solidaritetsmarsjen for forfulgte kristne i Oslo sentrum 1. november 2023.

Forfølgelse det er vanskelig å ta innover seg

Publisert Sist oppdatert

I disse dager blir det arrangert fakkeltog for forfulgte kristne rundt i landet. Dette har blitt en viktig tradisjon. Det handler om å vise solidaritet med dem som må betale en høy pris for sin tro, og det handler om en nødvendig bevisstgjøring for nordmenn, både troende og andre.

I FNs verdenserklæring om menneskerettigheter leser vi i artikkel 18 at «Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro (…)»

For mange i Vesten er dette selvsagt. Det er ikke sikkert trosfriheten oppleves like selvsagt for alle som bor i vestlige samfunn. Likevel er det et faktum at trosfriheten står sterkt når man vurderer den opp mot lovverket i et land.

I Lausanne-bevegelsens rapport «The state of the great commission» blir vi minnet om det vi allerede vet, nemlig at den kristne kirke har fått et stadig sterkere tyngdepunkt i det sørlige Afrika og i Asia. Et av de største skiftene som har skjedd i de senere tiårene er de mange i Amerika og Europa som har blitt sekularisert, og som dermed ikke lenger har noen definert religiøs tilhørighet.

Men noen større voldelig forfølgelse kan vi ikke registrere i Vesten. I de delene av verden hvor den kristne kirke vokser, ser det ut for at dette også skjer med til dels betydelig risiko.

Det er en sørgelig erkjennelse. Og samtidig som vi kan glede oss over den kirkeveksten som finner sted, skulle det også være en opplagt forpliktelse å kjempe for trosfrihet i alle deler av verden.

Vi er langt fra den situasjonen hvor det er forbundet med betydelig personlig risiko å følge Jesus Kristus.

I Norge befinner vi oss i den paradoksale situasjonen at vi på den ene siden kan glede oss over 1.000 år med kristen historie.I år har vi feiret jubileum for kristenretten.

Samtidig ser vi at flere nordmenn forholder seg likegyldig, og til dels negativt, til kristen tro. Likevel er vi langt fra den situasjonen man opplever mange steder i verden, hvor det er forbundet med betydelig personlig risiko å følge Jesus Kristus.

Under Lausanne-kongressen i Sør-Korea i september sa Patrick Fung, som var programdirektør for kongressen, noe som mange vil kjenne igjen om de har vært i kontakt med dem som arbeider blant forfulgte kristne. Han sa at forfølgelse ikke tar livet av kirken, det kan derimot et kompromittert eller utvannet evangelium gjøre.

Dette perspektivet er det verdifullt å ha med seg, også for dem som nå den nærmeste tiden skal delta i et av de mange fakkeltogene som finner sted. Mandag kveld var det fakkeltog i Bergen, tirsdag i Molde og onsdag i Ålesund.

Torsdag er det fakkeltog i Oslo, og så fortsetter det frem mot foreløpig avslutning i Trondheim 7. desember Fakkeltogene blir arrangert i samarbeid mellom Stefanusalliansen og Åpne Dører.

Om årets tema skriver de at kristne i Afrika sør for Sahara blir «kidnappet, voldtatt, drept og drevet på flukt i et omfang som er vanskelig å ta innover seg.»

Kristne har blitt forfulgt for sin tro gjennom hele kirkens historie. Dette er slett ikke noe som bare hører fortiden til. Det trenger vi å minne hverandre om, både for vår egen del og for dem som lever med forfølgelse tett innpå livet.

Powered by Labrador CMS