Debatt

HOLDT TALE: Leder av Sannhets- og forsoningskommisjonen, Dagfinn Høybråten, talte i Trefoldighetskirken søndag til støtte for Fosen-aksjonistene.

Fosensaken: En påminnelse om hvor viktig og skjør tillit er

Publisert Sist oppdatert

Høybråten holdt denne talen i Trefoldighetskirken 5. mars 2023.

I kveld er vi samlet i Trefoldighetskirken etter en oppsiktsvekkende uke. Fosen-saken ble satt ettertrykkelig på den nasjonale dagsorden. Vi har vært vitne til ungdom som har stått støtt og myndighetsrepresentanter som har vært på vikende front.

Kjære Fosen-aksjonister og alle støttespillere:

Dere har satt i gang en kraftfull bevegelse. I protest mot politisk sendrektighet og til støtte for samenes menneskerettigheter, i solidaritet med Fosen-samene. Midt på natta ble dere vekket og båret ut. Dere joiket og ropte «Urfolksrett er ikke valgfritt».

Da våknet Norge. Mange ble rørt, mange ble sinte, man ble lei seg. Noen gråt. Dere skapte et engasjement for Fosen-samene og fikk fram det presset de har opplevd over lang tid, både personlig, i sin næringsdrift, og ikke minst mot sin kultur.

På denne måten har dere ikke bare satt en dagsorden og presset fram en ny ydmykhet og bidratt til å gjenopprette dialog. Dere minnet oss alle om hvor viktig tillit er for vårt demokrati, hvor skjørt det er, hvor lett det er å rive ned tillit. Dere har også satt et flomlys på urfolks rettigheter som rettslige forpliktelser for norske myndigheter.

Og dere har bidratt til økt kunnskap og bevisstheten om dette i det norske folk. Det er ingen liten prestasjon i seg selv. Dermed har dere også bygget opp om den historiske sjansen vi nå har for et oppgjør med fornorskningen som er bakteppet for den konflikten som har vært i brennpunkt denne uken. Forhåpentligvis er dette en milepæl for en ny og bedre vei. Det vil tiden vise.

Vi har gjennom vårt arbeid lyttet til 750 personlige historier og intervjuer som viser hva fornorskningen har ført til av urett, smerte og tap.

Så derfor vil jeg takke dere som er her og som representerer aksjonistene og støttespillere i kveld. Takk for motet og styrken dere har vist.

Jeg tror dette engasjementet vil bli skrevet inn i historiebøkene som en aksjon som påvirket maktbalansen i Norge.

Som leder av Sannhets- og forsoningskommisjonen som gransker fornorskning og urett, så kan jeg i alle fall slå fast at dere har skrevet dere inn i rapporten som vi skal levere til Stortinget 1. juni i år.

I vårt arbeid vil vi dokumentere 150 år historie med fornorskning. Vi vil gjenspeile konsekvenser helt fram til vår egen tid. Vi har gjennom vårt arbeid lyttet til 750 personlige historier og intervjuer som viser hva fornorskningen har ført til av urett, smerte og tap. Vi vil også gjenspeile det budskap og det engasjement dere har vist de her dagene.

Vår rapport vil handle om alt fra språk- og kulturtap til hat og diskriminering. Den vil også handle om de arealkonfliktene som vi så tydelig ser utspille seg på Fosen, en sak kommisjonen har fulgt med stigende uro, ikke minst fordi den berører tilliten til statsinstitusjonene. Hos oss alle, men spesielt hos urfolk og minoriteter.

NOK NÅ: En gruppe Fosen-demonstranter møtte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Trefoldighetskirken i Oslo sist uke. Her sammen med Elle Nystad, prosjektleder for Fosen-demonstrasjonene.

Tillit må bygges om vi skal kunne bevege oss mot et mer forsonet samfunn. Men tillit er ikke nok.

Kunnskap er også en viktig byggestein. Sannhets- og forsoningskommisjonen vil levere et kunnskapsgrunnlag for et oppgjør med fornorskingen av samer, kvener, norskfinner og skogfinner. Norge som et samfunn må nå spørre seg om vi ønsker mangfoldet. Et mangfold der også sørsamisk reindrift har sin plass. Dere har sterkt gitt uttrykt for at noe må gjøres.

Ella Marie Hætta Isaksen kunne vel ikke uttrykt det tydeligere da hun sa: «Vi tåler ikke mer av det her. Det er slutt nå.»

Så er også det å erkjenne urett og anerkjenne et tap en forutsetning for et oppgjør og reparasjon slik at Norge kan bli et samfunn der samer og andre minoriteter skal oppleve respekt og et reelt likeverd.

Kjære Trefoldighetskirken, som er en freds- og forsoningskirke midt i regjeringskvartalet, dere åpnet dørene – det er en forsoningshandling i seg selv. Det er godt å vite at mange nå stiller opp. Dere ungdommer har båret en altfor tung bør, og det er ikke rart at mange er slitne. Nå må ansvarlige voksne gjøre sitt for å reparere uretten slik at vi alle kan leve godt sammen, og slik at samers tillit til rettsstaten Norge gjenopprettes.

Sannhets- og forsoningskommisjonen vil gjøre sin del av arbeidet.

Powered by Labrador CMS