Synspunkt
FRI ELLER PRIVAT: Skifte av et navn på en lov høres ut som en bagatell. Arbeiderpartiet synes åpenbart det er viktig, og har lagt opp til å fjerne begrepet «frittstående skoler» fra lovteksten og heller benytte det langt mer upresise begrepet «privatskoler», skriver Jan Erik Sundby. Bildet er fra Hedmarken friskole.
Johanna Hundvin Almelid
Fra friskole til privatskole - meningsløst navnebytte
Utbytte er ikke bare uønsket og forbudt, men for tiden en total utopi. Friskolene har 3–5 prosent nedgang i støtten fra i fjor. Det betyr røde regnskapstall hos så godt som alle våre medlemmer.
Regjeringspartiene varslet i Hurdalsplattformen innstramminger i friskoleloven. Nå har Kunnskapsdepartementet (KD) fremmet noen forslag. Det gjelder først og fremst å avvikle to godkjenningsgrunnlag som forrige regjering innførte, og skifte navnet på loven fra friskoleloven til privatskoleloven.
Skifte av et navn på en lov høres ut som en bagatell. Arbeiderpartiet synes åpenbart det er viktig, og har lagt opp til å fjerne begrepet «frittstående skoler» fra lovteksten og heller benytte det langt mer upresise begrepet «privatskoler». Dette er upresist og vil skape forvirring fordi det nå både skal brukes om friskoler, og som før om skoler som driver helt uten offentlige midler, og utelukkende baseres på private inntekter.
Når Ap får navneendringen gjennom med støtte fra Sp og SV, vil altså skoler som mottar støtte etter dagens friskolelov kalles private skoler, selv om regelverket er helt ulikt det som finnes for de som kanskje nå må kalle seg helprivate.