Debatt

STÅSTED: Jeg forstår at synodeformannen ikke ønsker en debatt om dette i mediene, men mener det er rett av Frikirkens ledelse å uttale seg klart og tydelig om hvor kirkesamfunnet står i dag, skriver Geir Sandberg.

Frikirkens syn på samliv mellom to av samme kjønn

Publisert Sist oppdatert

Avisen Dagen har de siste dager hatt to saker der nestleder i synoden og en Frikirke-kjenner har stått fram og sagt noe om samliv mellom to av samme kjønn.

Inntrykket jeg som leser (og jeg regner med mange med meg) sitter igjen med er: «Frikirken er på stø kurs mot å godta samliv mellom to av samme kjønn, og kanskje det vil skje allerede på synodemøtet (generalforsamling) til sommeren». (Nettutgaven til Dagen er rettet noe opp i ettertid når det gjelder det første innlegget)

Jeg opplever dette veldig leit, da jeg overhodet ikke kjenner meg igjen i dette situasjonsbildet fra Frikirken i Norge, og jeg har ganske god kjennskap til Frikirken.

Jeg har ikke arbeidet i Frikirken de siste seks år, men da jeg var misjonssekretær på begynnelsen av 90-tallet besøkte jeg svært mange av Frikirkens menigheter.

Da jeg var leder av hovedkontoret 2011–2015 hadde jeg møter rundt i landet med representanter for de aller fleste menighetsråd i Frikirkens 82 menigheter. Jeg gikk av som eldste i min lokale menighet sommeren 2021 og er fortsatt aktivt med i Hamar Frikirke.

Noen punkter til det som så langt har kommet fram i mediene:

1. Hvor raskt kan Frikirken eventuelt endre teologisk ståsted i forhold til samliv mellom to av samme kjønn?

Heldigvis har Frikirken gode ordninger der det tar tid å endre teologiske spørsmål, eller ordningsspørsmål. Til sommeren er det man skal debattere, kun om man skal oppnevne en komité som blant annet skal utrede og redegjøre for standpunktene for og mot likekjønnet samliv. Dersom det blir vedtatt, vil det bli en sak for Synoderådet (Frikirkens læreråd), eventuelt menighetene, og så igjen til et nytt synodemøte før det eventuelt kan bli noe forslag om endring i dette spørsmålet.

De aller fleste pastorer og menigheter står godt på Frikirkens tradisjonelle syn.

2. Er det mange i Frikirken som har endret syn fra det klassiske? Så vidt meg bekjent er det kun to pastorer som har stått fram og talt for en endring. Det kan være flere med samme synspunkt, men de er uansett et svært lite mindretall. De aller fleste pastorer og menigheter står godt på Frikirkens tradisjonelle syn.

3. Jeg skulle ønske avisen Dagen fikk fram flere nyanser i Frikirkens syn i disse spørsmål. Kanskje de har forsøkt og ikke fått noen til å uttale seg, men inntrykket etter de to artiklene gir et veldig skjevt bilde av Frikirkens ståsted i disse spørsmål.

4. Jeg forstår at synodeformannen ikke ønsker en debatt om dette i mediene, men mener det er rett av Frikirkens ledelse å uttale seg klart og tydelig om hvor kirkesamfunnet står i dag, og siden det har vært store innlegg i avisene Dagen og Vårt Land, er de avisene stedet å informere Kristen-Norge om dette.

5. Arbeid med holdninger til mennesker som elsker en av samme kjønn. I Hamar Frikirke hadde vi våren 2021 en prekenserie som het «Snakk om det», der vi berørte mange emner som kunne være «tabubelagt» tidligere. Det er mye bra forkynnelse her som kan anbefales, da det ligger ute på nett fortsatt.

I forkynnelsen ble vi veldig utfordret på våre holdninger i møte med mennesker som er, tenker, eller oppfører seg annerledes, og mange av oss trengte nok å be om tilgivelse for våre holdninger, og trenger det kanskje fortsatt!

Dette må vi alltid jobbe med.

Powered by Labrador CMS